De herfst is begonnen: Regen in centraal Israël

woensdag 7 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëli's hebben gewacht en gehoopt. Nu viel na een lange zomer eindelijk de eerste regen van het seizoen in het centrum van het land. In het noorden en in het zuiden had het eerder al geregend.

Het regent in het centrum van Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel (Flash 90).

Op 2 uur in de nacht van woensdag openden de hemelsluizen zich. In de regio Sharon werd 35 millimeter neerslag gemeten, in Tel Aviv 15, 25 in Ra'anana, 23 in Ashkelon, 27 in Gedera, 15 in Rishon Letzion en zelfs 40 millimeter in Ashdod. Op de Golanhoogte, in Galilea en Haifa viel ook een significante hoeveelheid neerslag.

In de loop van de dag worden meer regenbuien verwacht. Ook kan onweer over het land trekken. Voor de woestijn van Judea en de Dode Zee werd een waarschuwing voor overstromingen uitgegeven. De bodem is op sommige plaatsen zo droog, dat hij geen neerslag kan opnemen. Er ontstaan dan beken die tot een stortvloed kunnen aangroeien. In de loop van de dag zal de regen afnemen en de temperaturen zullen verder dalen.

De recente regenval ging gepaard met stroomuitval. In Ra'anana, Rechovot, Ramat Gan, Petach Tikva en Cholon werd stroomuitval gemeld, evenals in sommige wijken van Tel Aviv.
De Israëlische elektriciteitsmaatschappij waarschuwde dat ook in de komende dagen weer stroomuitval kan optreden. 'De zand- en stofstorm in augustus heeft grote hoeveelheden kleine stofdeeltjes gebracht, die zich aan de elektrische leidingen hebben gehecht. De regen mengt zich nu met het stof en wordt tot modder. Dat dringt binnen in de transformatoren, waardoor kleine kortsluitingen ontstaan verklaarde de adjunct-directeur Oren Helman. 'Gewoonlijk wordt het stof tijdig weggespoeld, maar in sommige ruimten kwamen we er niet aan toe.'

Langs de Israëlische Middellandse Zeekust waait momenteel een sterke zuidwestenwind, in de ochtend bereikten de windvlagen snelheden tot 60 kilometer per uur.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.