Netanyahu onder toenemende druk door terreurgolf

Tuesday, October 06, 2015 |  Redactie Israel Today

De Israëlische regering heeft in de nacht van maandag op dinsdag de woningen van twee terroristen in het oostelijke deel van Jeruzalem verwoest. Zij hadden vorig jaar Israëli's aangevallen en zijn daarbij om het leven gekomen. Bij nieuwe rellen kwamen ten minste twee Palestijnen om het leven, waaronder een jongen van 13 jaar.

Enkele duizenden Israëli's demonstreerden maandagavond voor het kantoor van regeringsleider Netanyahu en eisten harde maatregelen tegen terreur. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Het leger maakte ’s ochtends bekend dat de woningen verwoest waren op last van de minister van Defensie Moshe Ya’alon. Neergehaald werd de woning van Muhammeds El-Jaabis, die in augustus afgelopen jaar opzettelijk met een bulldozer op een lijnbus was ingereden. Een Israëli overleed, vier anderen raakten gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten.

De tweede gesloopte woning was van de familie van Ghassan Abu Jamal. Hij was samen met zijn broer op 17 november 2014 een kleine synagoge in het stadsdeel Har Nof van Jeruzalem binnengedrongen. Daar brachten de twee uiterst wreed vier biddende rabbijnen en een politieagent om het leven, voordat ze door de politie werden uitgeschakeld.

Het leger bereidt duidelijk het opblazen voor van een derde woning, die reeds vergrendeld was. Deze is van de familie van een Arabier die de Joodse Tempelbergactivist rabbijn Yehuda Glick had neergeschoten. Glick overleefde de aanslag zwaargewond, de terreurschutter stierf bij een schotenwisseling met de politie.

Palestijnse mensenrechtenorganisaties beklaagden zich over de 'collectieve straffen' voor de familie van de terroristen. Het is echter in het land bekend dat de familie van de 'martelaren' na aanslagen grote sommen geld van de Palestijnse Autoriteit krijgen. De regering wil er met zijn maatregelen voor zorgen, dat terreur geen lonend bedrijfsmodel gaat worden.

De regering-Netanyahu was de afgelopen dagen na de bloedige aanslagen in Samaria en in de Oude Stad van Jeruzalem in toenemende mate onder druk geraakt. Duizenden Israëli's eisten nu bij een protestdemonstratie dat er harder wordt opgetreden tegen terreur.
Minister van Toerisme Yariv Levin noemde in een toespraak de Palestijnse president Abbas een terrorist, die het probleem niet oplost maar het middelpunt ervan is. Abbas zou kinderen opvoeden tot terreur, straten naar terroristen vernoemen en geld betalen aan de familie van gearresteerde Palestijnen. 'Abbas wil veel, maar geen vrede,' onderstreepte de minister.
Minister van Sociale Zaken Chaim Katz zei bij de demonstratie er voorstander van de zijn om de bouw van nederzettingen uit te breiden. Stoppen met de bouw zou door Israëls vijanden als een teken van zwakte worden gezien.

Golf van geweld
Intussen worden Israëlische veiligheidsmensen door Palestijnen nog steeds met stenen, brandbommen en pijpbommen aangevallen.
Maandag overleed in de buurt van Bethlehem een 13-jarige Palestijnse jongen, die in de borst was getroffen, waarschijnlijk door een kogel uit het wapen van een Israëlische soldaat. Het leger verklaarde dat het incident zal worden onderzocht. De soldaten zouden tegenover gewelddadige vandalen hebben gestaan en met stenen zijn bekogeld.
De dag daarvoor was een Palestijn uit Toelkarem door het Israëlische leger gedood. Ook daar was met stenen en brandbommen naar de soldaten gegooid.
De Palestijnse reddingsorganisatie Rode Halve Maan meldde, dat er bij de jongste botsingen met het Israëlische leger enkele honderden Palestijnen gewond waren geraakt, de meesten door traangas.

De toestand, vooral bij het graf van Rachel bij Bethlehem en op de Tempelberg in Jeruzalem, blijft gespannen. Het leger heeft zijn manschappen in Judea en Samaria aanzienlijk versterkt.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.