Netanyahu kondigt harde maatregelen aan tegen terreur

Monday, October 05, 2015 |  Redactie Israel Today

Door een reeks terreuraanslagen is de veiligheidssituatie in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden zo gespannen als die in jaren niet meer is geweest. Na een vergadering van zijn veiligheidskabinet kondigde premier Benjamin Netanyahu maatregelen aan om de terreur te bestrijden.

Duizenden Israëli's bewezen de legerrabbijn Nehemia Lavie de laatste eer op de begraafplaats Har HaMenuchot in Jeruzalem. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Zaterdagavond viel een 19-jarige Palestijn in de Oude Stad van Jeruzalem met een mes een Joods gezin aan dat bij de Klaagmuur wilde gaan bidden. De vader (24) en de te hulp schietende legerrabbijn Lavie (41) stierven, de moeder en haar peuter raakten gewond.
Enkele uren later trok een jonge Palestijn bij een tankstation bij de Damascuspoort een mes en stak een 15-jarige Jood, die het overleefde. Beide aanvallers werden door de politie doodgeschoten.

De jongste terreuraanslagen hebben Israël geschokt. Ze vonden plaats slechts één dag na de begrafenis van het jonge Joodse echtpaar dat voor de ogen van hun kinderen was doodgeschoten. De terreurgroep ‘Islamitische jihad’ claimde deze bloedige daad. Het radicaal-islamitische Hamas huldigde de 'martelaren' en riep op tot meer aanvallen.

Het bloedvergieten ging dan ook zondag verder. Bij confrontaties met de Israëlische politie kwam in Toelkarem een 18-jarige Palestijnse jongen om het leven. De Israëlische politie trad met traangas en rubberkogels op tegen gemaskerde Arabische jeugd, die stenen en brandbommen naar hen gooiden. De Rode Halve Maan meldde ten minste 77 gewonden.

Maatregelen tegen terreur
Na een crisisvergadering van zijn veiligheidskabinet kondigde premier Benjamin Netanyahu nu maatregelen aan om de terreur te bestrijden.
• Omdat de Palestijnse Autoriteit de familie van aanslagplegers financieel beloont, moeten hun woningen voortaan nog consequenter dan tot nog toe worden vernietigd, zodat terreur geen lonende zaak is.
• Aanvallers moeten ook zonder proces achter de tralies komen; de zogenaamde administratieve hechtenis wordt daartoe uitgebreid.
• De regering stationeert bovendien nog meer veiligheidspersoneel op de brandpunten van het gebeuren.
• De toegang voor Palestijnen tot de Oude Stad van Jeruzalem en tot de Tempelberg wordt beperkt.

Vooral de laatste maatregel leidt tot heftige reacties. Na de aanslag van zaterdag liet de politie zondag alleen nog die moslims, die daar wonen, in de Oude Stad toe.

De Palestijnse Autoriteit, die tot nog toe zweeg over de moordaanslagen, stelde vervolgens Israël verantwoordelijk voor de escalatie van het geweld. De PA bekritiseerde het doden van twee jonge mannen in Jeruzalem en vroeg de internationale gemeenschap om hulp. Dat de gedoden terroristen waren, vermeldde de PA in zijn groteske commentaar niet.

De afgelopen zes maanden zijn acht Joden door Palestijnse terroristen vermoord en kwamen een aantal Palestijnen om het leven:
• Drie Palestijnen overleden bij een brandbomaanslag, die mogelijk door Joodse terroristen was gepleegd.
• Op 15 april werd Shalom Jochai in Jeruzalem overreden en raakte dodelijk gewond.
• Op 19 juni werd Danny Gonen in Samaria doodgeschoten.
• Tien dagen later werd Malachi Rosenfeld doodgeschoten vlakbij het Joodse dorp Shvut Rachel.
• Op 31 juli brandde de woning van het Palestijnse gezin Dabvasha af, drie mensen overleden, Ali, Saad en Riham.
• Op 13 september kwam Alexander Levlovitz om het leven, toen zijn auto in Jeruzalem met stenen werd bekogeld.
• Op 1 oktober werden rabbi Eitam Henkin en zijn vrouw Naama in Samaria voor de ogen van hun vier kinderen in de auto doodgeschoten.
• Zaterdag werden Nehemia Lavie en Aharon Bennett in de Oude Stad van Jeruzalem doodgestoken. De 19-jarige terrorist had de dag ervoor op zijn Facebookpagina geschreven: 'De derde intifada is uitgebroken!'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.