Doden en gewonden bij twee aanslagen in Jeruzalem

Sunday, October 04, 2015 |  Redactie Israel Today
Bij twee terreuraanslagen in de Oude Stad van Jeruzalem zijn zaterdagavond en zondagochtend vier personen gedood en drie personen raakten gewond, waarvan één ernstig. De reacties van Hamas en de Palestijnse Autoriteit zijn gewoonweg beschamend en tonen aan, dat zij niet in vrede met Israël willen leven

Een voorbijganger brengt het gewonde kind in veiligheid. Foto: Yonatan Sindel (Flash 90).

Een Joods gezin, dat zaterdag terugkeerde van de Westelijke Muur om er te bidden, werd nabij de Leeuwenpoort plotseling met een mes aangevallen door een 19-jarige Palestijn. Daarbij maakte hij een pistool buit, waarmee hij om zich heen schoot. Twee mannen werden hierdoor gedood; de vrouw (22) van een van hen raakte zwaar gewond, haar kind van twee jaar werd in de voet geschoten.

Ondanks haar verwondingen was de vrouw in staat om weg te lopen en de politie te roepen. Terwijl de agenten naar de plaats van het misdrijf renden, schoot de terrorist op hen. De politie beantwoordde het vuur en verwondde de 19-jarige dodelijk.

De slachtoffers werden met ernstige steekwonden in het bovenlichaam voor eerste hulp naar een ziekenhuis gebracht. Voor twee mannen kwam de hulp te laat. De ene dode is Aaron Bennett, de 24 jaar oude vader van het kind. Zijn vrouw Adele onderging in de nacht een spoedoperatie. De andere dode is volgens berichten in de Israëlische media de 41 jarige rabbijn Nahmia Lavi, die in de Oude Stad woont en zijn familie wilde helpen.

De dader werd geïdentificeerd als Mohand H. uit Ramallah. De politie vond een ​​Facebook-bericht van hem, waarin hij verklaarde dat de derde Intifada (Palestijnse opstand) was begonnen.

Palestijnse reacties
De radicaal-islamitische Hamas verwelkomde de terroristische aanslag en benadrukte: 'Wij steunen en verwelkomen elke vorm van verzet, die Israëlische soldaten en kolonisten treft. Onze mensen op de Westbank zijn bereid om te sterven en om zichzelf op te offeren voor de verdediging van de Al-Aqsa Moskee.'

De Palestijnse Autoriteit heeft zondagmiddag in een schriftelijke reactie Israël bekritiseerd voor zijn 'politiek van escalatie' en 'het doden van twee jonge mannen in het bezette Jeruzalem'. Dat de beide jongemannen terreuraanvallen op Israëli's uitvoerden werd niet vermeld. De Palestijnen vroegen de internationale gemeenschap om steun.

De aanval gebeurde slechts één dag nadat een Joods echtpaar was begraven, dat voor de ogen van zijn vier kinderen was gedood door Palestijnse terroristen. Na dit bloedbad had Hamas geroepen tot meerdere aanvallen.
De Palestijnse president Abbas, die volgens de Verenigde Naties de 'vredespartner' van Israël moet zijn, zei niets over de moorden.

De tweede terroristische aanslag gebeurde zondagochtend. In de buurt van de Damascuspoort in de Oude Stad van Jeruzalem stak een Palestijn met een mes in op een 15-jarige Israëli. De dader werd doodgeschoten door de politie. Het slachtoffer werd ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Hieronder ziet u een video van de eerste aanslag, door een voorbijganger opgenomen met zijn mobiele telefoon. Te horen zijn het schreeuwen van een vrouw, dan een aantal schoten en het huilen van een kind.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.