Terroristen doden echtpaar voor de ogen van hun kinderen

vrijdag 2 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

Een terreurgroep, die tot de gewapende tak van de Fatach-partij van de Palestijnse president Machmoud Abbas behoort, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag het Joodse echtpaar Na'ama en Eitam Henkin vermoord. Zij waren samen met hun vier kinderen onderweg in de buurt van het Joodse dorp Itamar in Samaria.

Het echtpaar Na'ama en Eitam Henkin. Foto: screenshot Channel 2

Voor de ogen van hun kinderen (van respectievelijk 4 maanden, 4, 7 en 9 jaar) werden zij in hun auto doodgeschoten. De daders schoten met een pistool en een geweer op het echtpaar. Beide overleden nog op de plaats van de aanslag. De kinderen, die op de achterbank zaten, bleven lichamelijk ongedeerd. Zij worden psychologisch begeleid en zijn bij familie ondergebracht.

Volgens informatie van de ambulancedienst was de moeder meteen dood. De vader slaagde erin de auto tot stilstand te brengen. Hij kon nog de portieren openen en riep zijn kinderen toe dat ze moesten vluchten. Toen zakte hij op straat in elkaar en overleed. Net als zijn vrouw had hij verschillende schoten in zijn borst gekregen.

Politie, leger en inlichtingendienst hebben het gebied inmiddels afgegrendeld. Naar de daders wordt op grote schaal gezocht. Volgens de gerechtelijk onderzoekers zijn de terroristen gestopt en naar de plaats van het delict teruggekeerd om zich ervan te vergewissen dat hun slachtoffers dood zijn. Vervolgens vluchtten zij een nabijgelegen Palestijns dorp in.

Een woordvoerder van Hamas prees de aanslag als 'dapper verzet' en noemde de moorden 'heldhaftig'. De islamitische terreurgroep riep zijn aanhangers op, de strijd tegen Israël voort te zetten en nog meer aanvallen uit te voeren.

De verantwoordelijkheid voor de terreuraanslag werd opgeëist door de 'Abd el-Qader el-Husseini-Brigade', die dichtbij de Fatach-partij van de Palestijnse president Abbas staat. 'Met de hulp van Allah' zou men erin geslaagd zijn 'van het recht op verzet gebruik te maken en in de heilige jihad te trekken (...) Onze troepen vuurden bij een noodzakelijke actie op een auto van kolonisten.'

De Israëlische premier Netanyahu zei dat de 'wilde hetze' van de Palestijnen tegen Israël de grond heeft voorbereid voor de aanslag. Hij uitte kritiek op het feit dat Machmoud Abbas zweeg over de aanslag en dat de Palestijnse Autonomie de terreuraanval niet veroordeelde. Scherpe veroordelingen van de bloedige aanslag kwamen daarentegen van de Verenigde Naties en de VS.

Het echtpaar Henking, beide begin 30, wordt vandaag in Jeruzalem bijgezet. Eitam Renkin is de zoon van een bekende rabbijn en Torah-leraar. Zijn vrouw Na'ama was graficus en had een eigen studio. 'Zij waren een droom-echtpaar, onafscheidelijk in het leven, en nu ook in de dood,' meldde een buurman op het nieuwsportaal ynetnews.

Het Israëlische leger heeft zijn posities op de Westbank flink versterkt. Nog diezelfde nacht kwam het tot verschillende 'vergeldingsacties' van woedende Israëli's: Palestijnse voertuigen werden met stenen bekogeld, in een dorp bij Ramallah werd een auto in brand gestoken. Er vielen geen gewonden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.