Netanyahu valt bij de VN Iran aan met lange stilte (video; tekst)

vrijdag 2 oktober 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een buitengewone toespraak gehouden, die grotendeels (25 van de 45 minuten) was gewijd aan de bedreiging van de Joodse Staat door het regime van de mullahs in Teheran. Omdat de internationale gemeenschap zwijgend toekijkt bij de nucleaire bewapening van Iran, zweeg ook Netanyahu; 43 seconden lang stond hij zwijgend op het spreekgestoelte.

De Israëlische premier Netanyahu tijdens zijn toespraak bij de VN. Foto: Avi Ohayon/GPO (Flash 90).

Israëls premier waarschuwde dat Iran sinds de ondertekening van de overeenkomst nog agressiever was geworden. Teheran ondersteunt het regime van de Syrische dictator Assad en ondersteunt radicale islamitische organisaties zoals Hamas en Hezbollah. De laatste heeft van Teheran moderne S22-luchtdoelraketten ontvangen. Daarnaast helpt Iran terroristische groeperingen over de hele wereld, ook in het Westen. Netanyahu waarschuwde: zodra de sancties tegen Iran worden opgeheven, gaat Iran 'ontketend en ongeremd op jacht'.

Netanyahu bekritiseerde de wereldgemeenschap, die al jaren 'volledig, oorverdovend stil' blijft. Langdurig zwijgend keek hij naar de gezichten van de aanwezige regeringsleiders.
De Israëlische premier stelde aan de kaak dat de wereld 'een slechte zakelijke overeenkomst viert en bejubelt. Een overeenkomst met een regime, dat openlijk onze vernietiging tot doel heeft'.
De minister-president hield een exemplaar van het nieuwste boek van de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei in zijn handen en benadrukte: 'Deze 400 pagina's tonen in detail, hoe Iran van plan is om de Israëlische Staat te vernietigen.'

Benjamin Netanyahu sprak in zijn toespraak ook over het Israëlisch-Palestijnse conflict en herinnerde aan de bereidheid van zijn regering om met de Palestijnen over een tweestatenoplossing te onderhandelen. Maar Abbas en zijn regering in Ramallah weigerden dit.

Op de website van Harry Nihom vindt u een Nederlandse vertaling van de rede van Benyamin Netanyahu.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.