Abbas wil van vredesverdragen met Israël af bij VN

donderdag 1 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York verklaard, dat hij de vredesovereenkomsten met Israël wil opzeggen. Een concrete datum voor deze stap heeft hij niet genoemd.

Machmoud Abbas spreekt de Algemene Vergadering van de VN toe. Foto: Amir Levy (Flash 90).

De 80-jarige verweet Israël dat het zich niet aan de vredesverdragen houdt, en hij verzocht de internationale gemeenschap om bescherming voor de Palestijnen.
Premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat Abbas’ 'leugentoespraak aanzet tot oproer en onrust in het Midden-Oosten.'

De Palestijnse president verweet Israël dat het ondanks internationale overeenkomsten zijn nederzettingsactiviteiten niet stopt. Ook zou een vierde groep Palestijnse gevangenen nog niet zijn vrijgelaten in het kader van de recente vredesbesprekingen. 'Daarom verklaren wij dat wij niet langer aan deze overeenkomsten gebonden kunnen zijn, en dat Israël zijn verantwoordelijkheid als bezettende macht volledig moet nakomen.'

Daarmee zou hij kunnen doelen op een ontbinden van de Palestijnse Autoriteit. Dan zou Israël verantwoordelijk zijn voor de zorg voor alle Palestijnen in Judea en Samaria, inclusief de gezondheidszorg en het onderwijs.

De Palestijnse president beschreef de onlusten op de Tempelberg in Jeruzalem als 'herhaalde en systematische overvallen door de Israëli's op de al-Aqsa moskee.' Hij herinnerde aan een brandbomaanslag op een Palestijns gezin, die drie doden eiste, en stelde de blokkade van de Gazastrook aan de kaak. Abbas appelleerde aan alle staten die dat nog niet hebben gedaan, om Palestina te erkennen. Meteen na de toespraak werd voor het eerst de vlag van de Palestijnen bij de VN gehesen.

Oslo-akkoorden
Met de toespraak van de Palestijnse president is het vredesproces van Oslo, dat toch al geen voortgang boekte, nu ook nagenoeg officieel mislukt. De verdragen van Oslo werden in 1993 in Washington ondertekend. Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO werden het daar eens, dat er een Palestijns zelfbestuur zou komen, dat op het gebied van economie en veiligheid met Israël zou samenwerken. De PLO verplichtte zich zijnerzijds, alle passages uit hun handvest te schrappen die de vernietiging van Israël ten doel hebben.

Palestijnen hadden voor de toespraak van Abbas een 'bom' aangekondigd. Waarnemers waren het er achteraf over eens dat dat hooguit een stuk vuurwerk is geworden. Abbas’ toespraak was een poging om internationaal aandacht te trekken, nadat de Amerikaanse president Obama in zijn toespraak maandag de Palestijnen voor het eerst sinds jaren helemaal niet heeft genoemd. Bovendien is Abbas zelf op Israël aangewezen: Zonder de steun vanuit Jeruzalem zou hij allang door de radicale Hamas uit zijn zetel in Ramallah zijn gejaagd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sprak zich in een commentaar uit voor nieuwe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Hij zet verder in op een tweestatenoplossing.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.