Arabische afgevaardigde provoceert Joden op Tempelberg

Thursday, October 01, 2015 |  Redactie Israel Today

Knessetafgevaardigden uit het rechter- en het linker kamp hebben de Arabische afgevaardigde Jamal Zahalka (60) scherp bekritiseerd, omdat hij de spanningen op de Tempelberg nog verder zou opstoken en olie op het vuur gooide. Voor enkele van zijn uitlatingen zou hij zelfs strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Het Arabische knessetlid Jamal Zahalka. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Dinsdagavond bezocht hij de heilige plaats. Daar trof hij een groep religieuze Joden aan. Zahalka zou hen hebben toegeschreeuwd dat ze 'idiote misdadigers' en 'fascisten en racisten' zijn. De afgevaardigde eiste dat ze zouden verdwijnen. De politie hield de woedende politicus tegen.

'Zahalka is een provocateur, er zit zoveel haat in hem. Hij dient niet de bevolking, die hem in het parlement heeft gekozen, hij richt alleen schade aan. Zahalka is een schande voor de Knesset, zoiets willen we niet hebben. Ik doe een beroep op de redelijkheid van zijn partij, de Arabische Lijst, die voor vrede en co-existentie staat, om hem te veroordelen voor zijn gedrag,' foeterde Israëls minister van Sport en Cultuur, Miri Regev van de Likoedpartij. Haar partijcollega Anat Berko heeft bij de Knessetcommissie voor ethiek een klacht tegen Zahalka ingediend.

Ook van de oppositiepartij Zionistische Unie (Arbeiderspartij) komt kritiek. Itzik Shmuli noemde Zahalka 'een professionele pyromaan, die geen mogelijkheid onbenut laat om tot geweld aan te zetten.' De voorzitter van Yisrael Beitenoe, Avigdor Lieberman, verlangde dat de procureur-generaal Yehoeda Weinstein de immuniteit van Zahalka zou opheffen, zodat een gerechtelijk onderzoek kan worden gedaan en een strafaanklacht kan worden ingediend. 'Ik doe een beroep op de procureur-generaal om Zahalka voor zijn onacceptabele gedrag te vervolgen.'

In een interview met de Israëlische tv-zender Kanaal 2 beweerde Zahalka, een gepromoveerd farmacoloog, dat hij de Joodse bezoekers niet had aangevallen, maar dat 'zij het waren die mij hebben aangesproken. Ik was vlakbij de al-Aqsa moskee, toen de Joden de moskee aanvielen. De bezetting is geweld. Geweld is ook eenvoudig de moskee betreden. Geweld is ook een Israëlische politieagent die om de moskee heen loopt en mag doen wat hij maar wil,' rechtvaardigde de afgevaardigde zich. Bovendien zijn 'de politieagenten degenen die gewelddadig zijn, omdat ze de bezoekersvoorwaarden overtreden.' Bovendien verklaarde hij: 'Ik heb niets tegen toeristen die deze plaats bezoeken. Het probleem zijn de religieuze bezoeken. Een moskee is een moskee, een kerk is een kerk en een synagoge is een synagoge. De mensen moeten daar bidden waar ze thuishoren.'

Hanin Zoabi van de Arabische Lijst stelde Israël voor het incident verantwoordelijk. De Israëlische aanwezigheid op de Tempelberg herinnerde aan het nazi-regime. Ze'ev Elkin van de Likoedpartij verweet de Arabische afgevaardigde daarentegen dat zij – net als de nazi’s – plaatsen willen die 'Judenrein' zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.