Grote dag voor Palestijnen bij VN-vergadering

Wednesday, September 30, 2015 |  Redactie Israel Today
Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York mogen de Palestijnen vandaag voor de eerste keer hun vlag hijsen. President Mahmoud Abbas ziet dit als een 'baken van hoop' in de strijd voor een onafhankelijke Staat. De vlag wordt door Abbas en secretaris-generaal Ban Ki-moon samen gepresenteerd in een 15 minuten durende ceremonie.

Trots op hun vlag. Archieffoto Flash90.

Voor die tijd zal de Palestijnse president een toespraak houden tot de Algemene Vergadering. Honderden leiders uit de hele wereld zijn uitgenodigd voor de ceremonie. Een senior lid van de Palestijnse delegatie zei dat ondanks de voorspelde regen 'een groot aantal' had beloofd te komen.

De Algemene Vergadering had op 10 september besloten dat Palestina en het Vaticaan hun vlag mogen hijsen. Beide landen hebben slechts de status van waarnemer. De wens van Abbas werd gesteund door 119 landen, 45 hebben zich van stemming onthouden, acht waren tegen, waaronder Israël, de VS en Australië.

In een krantenartikel riep de 80-jarige politicus de internationale gemeenschap op om naar aanleiding van het hijsen van de vlag Israël te dwingen om de bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen. Zo kunnen mensenrechten worden gerespecteerd en rechtvaardigheid gecreëerd. De onderhandelingen met Israël zouden internationaal moeten worden begeleid, omdat de Palestijnen niet direct kunnen onderhandelen met Israël, 'dat zijn minachting voor de rechten en het bestaan ​​van ons volk toont'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.