Iraanse strijdkrachten in Syrië nabij Israëlische grens?

Tuesday, September 29, 2015 |  Redactie Israel Today
Iraanse gevechtstroepen aan de Israëlisch-Syrische grens op de Golanhoogten is een nachtmerrie voor de regering in Jeruzalem. Maar dit scenario kan binnenkort werkelijkheid worden, waarschuwde Yuval Steinitz, de Israëlische minister van Infrastructuur, in een interview met de Legerradio. Hij wil Rusland, de VS, en andere wereldmachten duidelijk maken dat Iran zich niet langs de grenzen van Israël mag vestigen.

Vanaf de berg Bental aan de Israëlische kant kun je ver in Syrië kijken. Foto: Flash 90

Steinitz uitte zijn bezorgdheid nadat Rusland zijn troepen in Syrië had versterkt om dictator Assad te steunen in de strijd tegen de Islamitische Staat en andere rebellengroepen. In de strijd tegen de soennitische rebellen wil Poetin nauw samenwerken met het sjiitische regime in Teheran. De radicale mullahs in Iran noemen echter de vernietiging van Israël als een van hun belangrijkste doelstellingen.

'Niemand van ons wil Russische troepen op de Golanhoogten zien, maar nog minder willen we Iran in de buurt van Israël zien', onderstreepte Steinitz: 'In al onze gesprekken, vooral met de Verenigde Staten, maar ook met Rusland en de andere wereldmachten, moeten we ervoor zorgen dat de Iraanse troepen in Iran blijven.'

Een hooggeplaatste bron binnen een Israëlische inlichtingendienst meldde eerder deze maand, dat een Iraanse Republikeinse Garde, bestaande uit honderden soldaten, was aangekomen in Syrië, om het in problemen verkerende Assad-regime te ondersteunen. Hun inzet is onderdeel van de uitgebreide Russisch-Iraanse inspanningen om het instorten van het regime van Assad te voorkomen, zei de bron voorts. De islamitische Republiek Iran steunt Assad al lange tijd op financieel en logistiek gebied, en troepen van de Iraanse proxy Hezbollah strijden al lange tijd aan de kant van Assad.

Steinitz waarschuwde dat de aanwezigheid van Iraanse militairen een direct front tussen Israël en Iran opent, en drong er bij Rusland en de internationale gemeenschap op aan 'ervoor te zorgen dat het Iraanse leger in Iran blijft'. Het onbedoeld oplaaien van een vuurgevecht tussen Israëlische en Iraanse strijdkrachten kan Teheran het excuus geven dat het nodig heeft om de Joodse Staat aan te vallen met een langeafstandsraket.

Steinitz benadrukte in het interview dat Israël geen officieel standpunt blijft innemen over de vraag of Assad moet worden afgezet, aangezien de meeste rebellen die tegen hem zijn, feitelijk erger zijn dan het heersende regime, maar toelaten dat Iran op die manier zijn militaire spierballen laat zien is een gevaarlijke vergissing.

Volgens Israëlische schattingen controleert Assad momenteel slechts 25 tot 30 procent van Syrië. Zijn invloedssfeer omvat dan Damascus en een deel van de kust, waar hij kan rekenen op alewitische steun.

De inlichtingendiensten van Irak, Iran, Syrië en Rusland willen in de toekomst nauwer samenwerken. Zoals een Iraakse woordvoerder van de regering in Bagdad meedeelde, vormen de vier staten een commissie om de bevindingen van haar militaire inlichtingendiensten te delen en gezamenlijk te analyseren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.