Vier Palestijnen opgepakt voor moord op automobilist

maandag 28 september 2015 |  Redactie Israel Today
De Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet heeft vier Palestijnse jongeren gearresteerd die ervan worden verdacht, dat ze tijdens het Joodse Nieuwjaar (Rosh Hashana) stenen hebben gegooid naar de auto van Alexander Levlovich, die naar huis reed na een etentje.

Archieffoto: Yonatan Sindel (Flash 90).

Vanwege de gegooide stenen raakte zijn auto van de weg en botste tegen een paal. De 64-jarige was zo zwaar gewond, dat hij korte tijd later in een ziekenhuis stierf. Twee vrouwelijke passagiers in de auto raakten licht gewond.

De onder sterke verdenking staande jongeren zijn tussen 16 en 19 jaar oud. Ze komen uit Oost-Jeruzalem en bezitten de Israëlische nationaliteit. Tijdens politieverhoren verklaarden de vier jonge mannen dat ze de stenen opzettelijk naar passerende auto's hadden gegooid. Een van hen gaf ook toe dat hij die avond een vlag van de terreurorganisatie Hamas bij zich had, die hij bij het deelnemen aan een betoging voor de Al-Aqsa Moskee had ontvangen. De Palestijnen hadden na het ongeval besloten, zich niet bij de politie te melden en in plaats daarvan een gemeenschappelijke alibi te bedenken.

Ondertussen gaan de aanvallen met stenen op Joodse ordebewakers door. Deze maandag waren er hevige rellen op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de politie hadden jongeren zich in de nacht verschanst in de Al-Aqsa Moskee. Van daaruit gooiden ze stenen, rotsblokken, brandbommen en vuurwerk naar de politie. Het ging er de herrieschoppers duidelijk om, Joden af te houden van een bezoek aan de Tempelberg tijdens het Loofhuttenfeest. Tijdens het islamitische Offerfeest, dat zondag eindigde, mochten Joden het terrein niet betreden.
Vandaag keerden de eerste groepen Joodse bezoeker terug. Bidden is voor hen echter verboden. De politie verbiedt nu moslims, die jonger zijn dan 50 jaar, de toegang tot het terrein om verdere gewelddaden te voorkomen.
De Jeruzalemse politie leverde kritiek op de Arabische Knessetleden die niets hebben gedaan om de spanning weg te nemen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.