Loofhuttenfeest herinnert aan zwerftocht door woestijn

maandag 28 september 2015 |  Redactie Israel Today
Zondagavond bij zonsondergang is Soekot begonnen, het zeven dagen durende Joodse Loofhuttenfeest. In het gehele land worden loofhutten opgebouwd en versierd, familie wordt uitgenodigd, en er worden plannen gesmeed voor de vrije dagen. In deze feestweek zijn er in Israël vele muzikale en culturele evenementen.

Een Sukkah (Loofhut) in de Jeruzalemse wijk Nachlaot. Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Soekot is de laatste van de drie bedevaartsfeesten die in de loop van het jaar in Jeruzalem moeten worden gevierd. Ze staan vermeld in Exodus 34:23. Het is een geweldig vrolijk feest. Het herinnert aan de veertig jaar zwerven in de woestijn in de tijd van Mozes, toen de Israëlieten in hutten woonden. Oorspronkelijk is Soekot ook een oogstfeest, dat 'Feest van de Inzameling' werd genoemd en werd gevierd nadat de oogst volledig was binnengehaald.

Soekot, סוּכּוֹת, betekent 'hutten', omdat de belangrijkste opdracht van dit feest vraagt om in geïmproviseerde hutten te wonen. Die hutten moeten onder de open hemel staan, en het dak moet uit takken, twijgen en bladeren bestaan. De loofhut staat in de tuin, op het erf, of op het balkon; het belangrijkste is dat je tussen de takken door de open hemel kunt zien. Vrome gezinnen eten en overnachten ook vaak in de soekah.

Het wonen in eenvoudige hutten moet eraan herinneren, dat het volk Israël tijden heeft meegemaakt, waarin het als nomadisch volk door de woestijn trok en geen oogst kon binnenhalen. De mens kan niet vertrouwen op materiële dingen - God echter is onsterfelijk, op Hem kun je vertrouwen.

Een belangrijke rol speelt de plantenbundel. Deze bestaat uit vier plantensoorten: een palmtak (בַלול loelav), drie mirte takken (הֲדַסִים hadassiem), twee wilgentakken (עֲרָבוֹת aravot) en de etrog (ג תתְא, een soort citroen). Deze 'vier soorten' worden een keer per dag geschud, behalve op Shabbat, en de plantenbundel wordt meegenomen naar de diensten.

In Israël is de eerste dag van Soekot een volledig vrije dag, de volgende feestdagen zijn halve feestdagen, waarop veel winkels en restaurants de halve dag zijn geopend. Op de zevende dag van Soekot is het gebruikelijk in de synagoge zeven keer rond de bimah - het podium waarop de Torah wordt voorgelezen - te lopen, waarbij elke keer een gebed wordt uitgesproken voor het onlangs begonnen jaar. De achtste dag na het begin van Soekot (5 oktober) is een aparte feestdag. Hij wordt Shemini Atzeret, het Slotfeest, genoemd. Gelijktijdig wordt in Israël Simchat Torah gevierd, de dag van de Vreugde der Wet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.