Haalt de regering-Netanyahu het eind van 2016?

vrijdag 25 september 2015 |  Redactie Israel Today
Hoewel de huidige regering van premier Netanyahu pas zes maanden aan de macht is, is er nu al sprake van dat deze instort en Israël opnieuw vervroegde verkiezingen te wachten staan.

In de Israëlische media wordt fel gediscussieerd over dit onderwerp. Journalisten concluderen dat vervroegde verkiezingen zeer waarschijnlijk zijn. Netanyahu heeft momenteel slechts een kleine meerderheid van 61 van de 120 Knesset zetels - en sommigen van zijn coalitiepartners hebben bij meningsverschillen al gedreigd, 'Bibi' te verlaten.

'We zullen met al onze kracht strijden voor nieuwe verkiezingen in 2016 - en ik ben ervan overtuigd dat er zulke verkiezingen komen,' zei de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en fractievoorzitter van Yisrael Beitenoe (Israël Ons huis), Avigdor Lieberman. 'De volgende uitslag kan er heel anders uitzien dan de vorige', vervolgde Lieberman. 'Er zijn genoeg alternatieven voor Netanyahu in het politieke systeem van Israël. Mijn partij Yisrael Beitenoe bijvoorbeeld.' De seculier-nationalistische oppositie-politicus voorspelt dat zijn partij bij de volgende verkiezingen 20 zetels krijgt - op dit moment heeft hij er zes.

'De dagen van deze regering zijn geteld', meent ook de voormalige liberale minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid (Er is toekomst), Yair Lapid. 'De begroting, die zij hebben gepresenteerd, is een aanwijzing dat ze volgend jaar niet langer aan de macht zullen zijn.'

Een uitgebreider analyse van de toekomst van de regering-Netanyahu verschijnt in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.