Strijd om steun voor christelijke scholen houdt aan

Thursday, September 24, 2015 |  Aviel Schneider, redactie Israel Today

Het Israëlische parlement heeft een buitengewone vergadering gehouden in verband met de staking van de Arabisch christelijke scholen. Daar krijgen 33.000 kinderen sinds 1 september geen onderwijs meer, omdat de scholen hogere toelagen van de regering eisen.

Deze demonstranten eisen meer geld voor de christelijke scholen in het land.

'Ik ben minister van Onderwijs voor alle kinderen in Israël,' verklaarde de nationaal-religieuze minister van Onderwijs Naftali Bennett in zijn toespraak voor het comité in de Knesset. Hij zei dat het hem er niet om gaat iemand te discrimineren.

Er bestaat in het Israëlische onderwijs geen achterstelling op basis van religie, ras, geslacht of seksuele oriëntatie, verzekerde Bennett. Niettemin prefereert hij openbare scholen boven particuliere scholen. Hij heeft zijn kinderen naar openbare basisscholen gestuurd, omdat hij gelooft in het systeem van openbare scholen.

Openbare scholen moeten, in tegenstelling tot particuliere scholen, iedere scholier toelaten. Dat rechtvaardigt hogere eisen. Anders zouden de beste scholieren naar de particuliere scholen trekken, terwijl de slechtsten geen andere keus hadden en genoegen moeten nemen met de staatsscholen.

De schoolstaking is politiek explosief. Arabische afgevaardigden gebruiken hem om de regering racisme te verwijten. Ongeveer de helft van de scholieren die op christelijke scholen zitten, zijn moslims, lichtte Jafar Farah, voorzitter een Arabische burgerrechtenvereniging in Haifa, toe. De linkse oppositie klaagt dat ultraorthodoxe scholen een bijzondere behandeling krijgen. Sinds de ultraorthodoxe partijen weer in de regering zitten, zouden hun particuliere scholen extra geld hebben gekregen.

Onderwijsminister Bennet heeft de christelijke scholen een extra bonus ter grote van zes miljoen euro toegezegd, wat zij echter afwezen. Zij eisen 25 miljoen euro. Critici vrezen dat het ministerie van Onderwijs voor hogere toelagen een versterkt toezicht op het christelijke onderwijsprogramma zal eisen.

De Arabische christelijke scholen worden bij hun eisen voor hogere toelagen gesteund door de Joodse lerarenbond. Wanneer het conflict niet wordt bijgelegd, dreigen nu ook de Arabische moslimscholen de komende week met een solidariteitsstaking.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.