Toekomstige ontwikkeling Joden moeilijk voorspelbaar

donderdag 24 september 2015 |  Redactie Israel Today, Ynet
De demografische Faculteit van de Hebreeuwse Universiteit onderzoekt momenteel de ontwikkeling van het Jodendom in de toekomst: zullen vrede en veiligheid bijdragen aan de komst van een Joodse 'bevolkingsexplosie'? Of zal het aantal Joden verminderen, met name in Israël, wegens onzekerheden en conflicten? Over deze vraag bestaan verschillende prognoses.

Groeit of krimpt de Joodse bevolking? Foto: Hadas Parush (Flash 90).

Aan het begin van het Joodse nieuwe jaar 5776 telt Israël 14,3 miljoen inwoners, van wie ongeveer 6,3 miljoen Joden (plus nog 360.000 mensen die bij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet officieel zijn geregistreerd als Joden). Ongeveer 8 miljoen gelovigen wonen in de diaspora – daarbij gaat het om Joden die niet in hun thuisland Israël wonen. Van hen wonen er 5,7 miljoen in de Verenigde Staten en 2,3 miljoen in andere landen zoals Frankrijk, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, Rusland, Argentinië, Australië en Brazilië.

Een prognose voor het jaar 2050 verwacht dat er dan ongeveer 20 miljoen Joden in Israël en over de hele wereld kunnen zijn. Dat is het waarschijnlijkste scenario. In het slechtste geval zijn er misschien slechts 14 miljoen Joden in het jaar 2050.

In een periode van instabiliteit - niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in de Europese Unie - kan men met betrekking tot de ontwikkeling in de komende decennia maar moeilijk een voorspelling geven, menen de wetenschappers. Bepalend voor de demografische ontwikkeling zijn het geboortecijfer, de gezondheid van de mensen en het sterftecijfer, maar ook het aantal immigraties, evenals het aantal gelovigen die zich tot het Jodendom bekeren, en ook het aantal mensen die zich van hun religie afkeren.

De geboorte- en sterftecijfers veranderen maar langzaam. Omdat de samenstelling van de verschillende leeftijdsgroepen bekend is, zijn deze voor statistici eenvoudig te berekenen. Maar anders is de situatie bij de Israëlische immigratiecijfers. Deze zijn afhankelijk van hoe abrupt de omstandigheden in het betreffende land veranderen.

De toekomst van het Joodse volk hangt dus niet alleen af van de gebeurtenissen in hun eigen Staat, maar voor een groot deel ook van mondiale gebeurtenissen zoals oorlog en terrorisme, en ook van economische schommelingen, weersomstandigheden en de stabiliteit of de splitsing van landen. Dat was indertijd duidelijk te zien in de voormalige Sovjet-Unie. Mogelijke scenario's voor de toekomst kunnen er dus heel positief uitzien voor Israël en het Joodse volk. Maar in het ergste geval kan het ook rampzalig eindigen, menen de onderzoekers.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.