Rellen in Hebron bij begrafenis Palestijnse strijdster

Thursday, September 24, 2015 |  Redactie Israel Today
In Hebron ontstonden botsingen tussen Palestijnse jongeren en Israëlische veiligheidstroepen bij de begrafenis van een jonge Palestijnse vrouw. De 18-jarige vrouw had volgens een bericht van Defensie dinsdagochtend geprobeerd om bij een militaire controlepost een soldaat neer te steken. Ze werd neergeschoten door Israëlische veiligheidstroepen en overleed later in het ziekenhuis.

Woedende protesten en beschuldigingen tegen het Israëlische leger bij de begrafenis van de 21-jarige Palestijnse vrouw in Hebron. Foto: Flash90.

De vader van de vrouw verklaarde dat ze onschuldig was en 'koelbloedig' was vermoord. Volgens Palestijnse ooggetuigen was willekeurig op de 18-jarige vrouw geschoten. Het Israëlische leger ontkende deze berichten echter, en gaf aan dat de vrouw tijdens een rel uit zelfverdediging was neergeschoten.

In Arabische kranten verschenen foto's, die een Israëlische militair tonen die een geweer op de met een boerka gesluierde vrouw richt. Op de foto is niet herkenbaar dat ze een mes had. Het Israëlische leger zei echter, dat de vrouw een lang mes bij zich droeg. Ze was ondanks waarschuwingsschoten naar Israëlische soldaten toegegaan. Die zouden naar haar hebben geschoten; ze werd geraakt in het been en in het onderlichaam. Het leger publiceerde een foto, die een op de grond liggend mes toont, dat aan de vermeende moordenaar zou hebben behoord.

Na de begrafenis werd een treurmars gehouden, waaraan duizenden mensen deelnamen. Ze droegen foto's van de jonge vrouw met een volledig gesluierd gezicht en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Dit leidde tot de rellen. Ongeveer 50 jongeren gooiden stenen naar Israëlische ordebewakers, die daarop reageerden met schrikgranaten en traangas.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.