Versoepelingen voor moslims tijdens Offerfeest

donderdag 24 september 2015 |  Redactie Israel Today
Als gebaar van goede wil vermindert Israël de voor de veiligheid ingevoerde beperkingen voor moslims tijdens hun Offerfeest. Dit offerfeest (Eid al-Adha) begint vandaag (donderdag) en duurt tot en met zaterdag.

Biddende moslims op de Tempelberg voor de Rotskoepel. Foto: Al Khatib Mutah (Flash 90).

Minister van Defensie Moshe Ya'alon heeft een aantal versoepelingen goedgekeurd, waaronder toestemming voor mannelijke Palestijnen vanaf 45 jaar en vrouwelijke Palestijnen vanaf 30 jaar om donderdag en vrijdag te bidden op de Tempelberg. De politie maakte ook bekend, dat de toegang tijdens het islamitische feest voor Joden verboden is.

De veiligheidssituatie in Jeruzalem rond de Tempelberg is over het algemeen gespannen. Duizenden Israëlische politieagenten zijn extra ingezet. De Joden vieren in de komende week Soekot, het Loofhuttenfeest, dat ook tot een toename van het aantal bezoekers op de Tempelberg zal leiden.

Premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag een kabinetszitting over veiligheidskwesties bijeengeroepen. Die zou gaan over de geplande maatregelen tegen stenengooiers en relschoppers in Jeruzalem. Drie belangrijke punten moeten worden besproken:
- het veranderen van de regels voor het gebruik van vuurwapens bij politie-inzet,
- minimum straffen voor het gooien van stenen en brandbommen,
- straffen voor ouders van tieners die betrokken zijn bij dergelijke acties.
Netanyahu is vastbesloten om de betreffende wetten zo snel mogelijk aan te passen, zei een lid van het kabinet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.