Seks, drugs & rock‘n’roll van alle tijden?

Wednesday, September 23, 2015 |  Ryan Jones
In het moderne Israël is niets ons vreemd. Van streng orthodox tot extreem hedonistisch, je vindt in Israël de meest uiteenlopende levensstijlen. En niemand lijkt zich in onze tolerante wereld nog te storen aan die uitersten.

In aardewerken vaten werden drugs bewaard.

Maar hoe was dat eigenlijk tweeduizend jaar geleden? Is alles tegenwoordig echt zoveel erger dan vroeger? Het antwoord is onomwonden ‘Nee!’ Dat bleek tijdens een forumdiscussie op de Hebreeuwse Universiteit van de Israëlische Oudheidkundige Dienst.

Tijdens de bijeenkomst werden archeologische vondsten getoond om te onderstrepen dat er ook in de oudheid al seksuele losbandigheid en gebruik van verdovende middelen bestonden. Uit teksten en inscripties blijkt dat men in de oudheid allesbehalve preuts was.

Tali Ornan vertelde dat er in Bijbelse tijden in de landen en culturen rondom Israël gebruiken waren, die zelfs in deze tijd nog als ontucht worden beschouwd. Seksuele omgang tussen mannen zou zelfs openlijk zijn aangemoedigd als een cultureel gegeven. Er zijn veel pornografische voorstellingen te vinden op de aardewerken vaten en inscripties uit die tijden. Guy Stiebel van de universiteit van Tel Aviv vertelde dat de Romeinen bijvoorbeeld vaak op openbare plaatsen het fallussymbool als decoratief element plaatsten.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.