Video: Een kip als reinigingsritueel op Grote Verzoendag

Wednesday, September 23, 2015 |  NPO Spirit, NCRV
Het is woensdag de heiligste dag van het Jodendom, Jom Kippoer oftewel Grote Verzoendag. Jom Kippoer start bij zonsondergang. Joden mogen dan 25 uur niet eten of drinken. En toch is het een feestdag in Israël. De meeste kantoren en bedrijven zijn dan ook gesloten. Er zijn zelfs geen radio- of televisie-uitzendingen en er is die dag geen openbaar vervoer.

Het is traditie is om ter voorbereiding op de feestdag jezelf te reinigen van je zonden. En dat gebeurt bij deze orthodoxe Joden in Jeruzalem op een bijzondere manier. Zij doen mee aan het religieuze ritueel Kapparot. Daarbij moet je ter reiniging van je zonden, een levende kip boven je hoofd zwaaien. Daarna wordt de kip op een koosjere manier geslacht.

Tashliech ritueel
In Tel Aviv voeren orthodoxe Joden [tijdens Rosh Hashanah, het Joodse Nieuwjaar] Tashliech uit, dat is een ander reinigingsritueel. Tijdens deze ceremonie staan mensen voor de zee of een rivier om hun zakken te legen, als symbool voor een nieuwe start. Deze man heeft zijn zonden op een stuk papier geschreven en gooit het in zee, om te beginnen met een schone lei. Een mooi symbool.

Israël heeft de veiligheidsmaatregelen moeten aanscherpen voor het feest. Zo zijn er in Jeruzalem honderden extra politie-agenten ingezet omdat ze bang zijn voor spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen. Jom Kippoer valt namelijk samen met de islamitische hadj.

Bekijk de video op de website van NPO Spirit 24 of hieronder:

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.