Granaat ontploft voortijdig en doodt jonge Palestijn

dinsdag 22 september 2015 |  Redactie Israel Today
• Islamitisch Offerfeest volgt dag na Jom Kippoer.
• Veiligheidssituatie in Israël is uiterst gespannen.
• Palestijn bij Hebron gedood door eigen granaat.
• Palestijnse vrouw met mes neergeschoten.

Voorafgaand aan de hoogste Joodse feestdag, Jom Kippoer of Grote Verzoendag, woensdag, is de veiligheidssituatie in Israël uiterst gespannen. De dag na de Jom Kippoer vieren de moslims het offerfeest, dat vier dagen duurt. Vanwege de hoge feestdagen en de vrije dagen zullen tienduizenden vrome Joden en moslims massaal naar Jeruzalem stromen, dat al enkele dagen wordt opgeschrikt door rellen.

De politie en het leger hebben sterke eenheden naar de hoofdstad gezonden om daar te zorgen voor de veiligheid. Palestijnen uit de Westbank en de Gazastrook mogen tijdens de Jom Kippoer Israël niet in. Deze veiligheidsmaatregel gold ook in de afgelopen jaren. Het verkeer in de omgeving van de Oude Stad van Jeruzalem is beperkt, en daar zijn ook controleposten opgezet. Tot de Tempelberg worden alleen moslims die ouder zijn dan 40 jaar toegelaten. Voor Joden is de toegang verboden tijdens de islamitische feesten.

Volgens een rapport van het Palestijnse persbureau Ma'an werd maandagavond een Palestijn gedood in de buurt van Hebron. Een granaat die hij wilde gebruiken tegen Israëlische soldaten, ontplofte toen de jongeman deze nog in zijn hand hield. Palestijnse functionarissen beweerden daarentegen dat de 21-jarige man werd neergeschoten door Israëlische soldaten. Volgens de Israëlische media was hij een strijder van de Islamitische Jihad.

Dinsdagochtend probeerde een Palestijnse vrouw, eveneens in de buurt van Hebron, een Israëlische soldaat te steken. Ze werd in haar been geschoten. De vrouw is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De omstandigheden van het incident zijn nog niet bekend. De soldaat bleef ongedeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.