42 jaar geleden brak de Jom Kippoer oorlog uit

dinsdag 22 september 2015 |  Redactie Israel Today
Woensdag viert Israël Jom Kippoer, Grote Verzoendag. 42 jaar geleden, toen Jom Kippoer op 6 oktober 1973 viel, werd Israël in de tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde gebieden Sinaï-schiereiland en Golanhoogten verrassend aangevallen door Egypte en Syrië, gesteund door andere Arabische Staten.>

De oorlog duurde van 6 tot 26 oktober 1973. Er waren aan Israëlische zijde meer dan 2000 doden en meer dan 5000 gewonden te betreuren. Het was waarschijnlijk de ergste oorlog die Israël tot nu toe meemaakte, en hij liet diepe littekens achter. Littekens die wel nooit volledig zullen genezen.

Shimon, 75, zei: 'Ik was 33 jaar en leidde mijn soldaten naar de Golanhoogten. Twee van mijn bataljonscommandanten en zeven soldaten stierven naast me aan het front. Ik dacht alleen aan mijn vrouw en mijn drie kleine kinderen thuis. Ik vroeg onze Heer vurig om mij in leven te houden. God heeft mij gered. Nog lang na de oorlog kon ik de beelden niet vergeten. In het Jodendom moet het lichaam van een dode persoon volledig worden begraven. We mochten geen enkele van de afgescheurde ledematen op het slagveld achterlaten. Ik kon mijn vingers, die op de trekker drukten, en de gewonde soldaten die van het slagveld kwamen en de ledematen van de dode kameraden verzamelden, niet meer aanzien."

Er is geen Israëlische familie die geen oorlogstrauma's heeft. Of het nu door de oorlog, de aanvallen of de zelfmoordaanslagen kwam, Israël heeft gebloed. Daarom is het moeilijk voor een moeder als haar kind het leger in gaat, het grote onbekende.

U hebt de gelegenheid om onze kinderen en kleinkinderen te ondersteunen. Toon uw respect en zorg voor onze soldaten in de vorm van een zomerpakket. Klik hier (Duitstalig) of hier (Engelstalig).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.