Gezin ontkomt op het nippertje aan stenengooiers

Monday, September 21, 2015 |  Redactie Israel Today
Avi Gamms spreekt van een wonder: Zijn vrouw Sara en haar vijf maanden oude kind zijn bij een wrede overval volledig ongedeerd gebleven. De beide auto’s waarmee het Joodse stel onderweg was, kwamen zondagochtend in de buurt van Jeruzalem in een regen van stenen terecht, waarvoor ten minste 15 Palestijnen verantwoordelijk waren.

Archieffoto: Sliman Khader Flash90

Avi Gamms en zijn vrouw Sara waren onderweg van hun woning in het dorp Tekoa. Ze reden in twee afzonderlijke auto’s. Hun bestemming was een werkplaats waar de auto’s speciale ruiten zouden krijgen om hen tegen stenengooiers te beschermen. Dochter Batya zat bij haar moeder in de auto. 'Ik voelde me zo gelukkig, want het zou de laatste rit zijn met een niet-beveiligde auto,' vertelde Sara in het dagblad Jerusalem Post. Ze zei dat ze altijd bang was om tijdens de rit aangevallen te worden.

Toen ze het Arabische dorp Beit Sahur naderden, in de buurt van de controlepost Har Homa, ontdekte Sara gemaskerde Palestijnen. „Ik wist wat er zou gaan gebeuren. Ik bad tot God dat mijn kind niets zou overkomen en dat we er heelhuids uit zouden komen,” vertelde ze.

Binnen enkele seconden kletterden talloze stenen op de beide auto’s neer. Enkele versplinterden de voorruit, andere vlogen door het halfopen raam over het hoofd van de baby heen en kwamen op de achterbank terecht. 'Ik wist dat ik gas moest geven om hier uit te komen,' was Sara zich bewust van de hachelijke situatie. Ze was bezaaid met glassplinters, maar trapte toch het gaspedaal in en redde zich zo uit de gevarenzone. Avi, die achter zijn vrouw reed, besefte meteen de ernst van de situatie en kon eveneens ontkomen.

„God zij dank, we zijn gered. Het is ene wonder dat onze baby niets is overkomen,” aldus Avi, die met zijn vrouw bij een Israëlische legerpost toevlucht zocht. Toen het leger ter plaatse kwam, trof het circa 60 gemaskerden aan. De militairen moesten traangas gebruiken om de aanvallers uiteen te jagen. Een commandant raakte bij de botsing licht gewond.

Graf van Jozef
Maandagochtend vroeg werden bij het Graf van Jozef in de buurt van Nablus militairen van het Israëlische leger eveneens met stenen bekogeld. Tientallen Palestijnen gooiden stenen en brandbommen naar hen, en ook rolden zij brandende autobanden in de richting van de militairen. Eén soldaat raakte daarbij middelzwaar gewond. Hij werd ter behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De soldaten waren gestationeerd bij het Graf van Jozef om de veiligheid te garanderen van Joodse gelovigen die daar telkens weer worden aangevallen tijdens het bidden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil nu massaal tegen de stenengooiers optreden. Politieagenten moeten op stenengooiers mogen schieten. Ouders van kinderen die stenen of brandbommen gooien, hangt ene boete van omgerekend 25.000 euro boven het hoofd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.