Het gevaar van het fenomeen Bloedmanen

maandag 21 september 2015 |  David Lazarus
Een goede vriend belde me deze week om te vragen wat ik dacht van het Shmitahjaar [het nu geëindigde Shabbatsjaar, waarin land niet wordt bewerkt], dat volgens sommigen het begin van het einde van de wereld is. Hij had veel populaire christelijke en Messiaanse boeken, tijdschriften en video's gevolgd en preken gehoord die profeteerden dat er een verwoestende financiële onrust komt in de Amerikaanse economie, samenvallend met de Joodse feestdagen van dit jaar.

Ik vertelde hem dat het verkeerd is voor christenen en messiaanse gelovigen om hel en verdoemenis te voorspellen op basis van misplaatste verkeerde interpretaties van oude Joodse gewoonten. Amerika kan heel goed op het punt staan dat het Gods oordelen over zich uitroept, omdat de moraal is ingestort, en dan niet vanwege Joodse agrarische gewoonten die verbonden zijn aan het Land Israël.

En toch – wanneer er een dag voor het Joodse Nieuwjaar [14 september] berichten verschijnen over een daling van de aandelenmarkten, schrijven christelijke en messiaanse media met grote koppen over een 'Bloedbad op de wereldwijde markten' en 'Bloedmanen'.
Natuurlijk had de tijdelijke daling van de aandelenkoersen niets te maken met de oude Hebreeuwse praktijk het land eenmaal in de zeven jaar te laten rusten, noch met de maancycli. De koersen daalden wegens zorg over de tragere groei van de Chinese markten, en herstelden snel omdat de Amerikaanse economie inderdaad sterker werd.

Christenen en messiaanse gelovigen verspillen kostbare tijd en middelen door te wachten op een financiële ineenstorting die nooit gebeurt. Het doet me denken aan een oude bedoeïenen moslim in de Sinaï-woestijn, waarmee ik bevriend ben. Toen ik hem vroeg waarom de bedoeïenen geen gewassen planten op hun land, antwoordde hij: 'Zeven jaar geleden was er een overstroming die al onze gewassen vernietigde. Als het Allah's wil is dat het wordt vernietigd, waarom zou ik dan opnieuw planten?' Dat is het islamitische geloof in het noodlot, dat vooruitgang en ontwikkeling verhindert.

Christenen die deze sensationele proclamaties over het einde van de wereld volgen, verlammen zichzelf op dezelfde manier door dom te geloven in een leugen. Sommige christenen vinden het misschien handig om zich los te maken van een wereld waarvan zij geloven dat die snel zal instorten.

Het volgen van deze on-Bijbelse profetieën is gevaarlijk op vele niveaus. Wanneer christelijke en messiaanse voorspellingen van een ineenstorting, gebaseerd op sensationele interpretaties van de Schrift, steeds verkeerd blijken te zijn, krabben we ons achter de oren in ongeloof. Sommigen hebben het geloof helemaal verloren.

Tegenwoordig verspreiden deze populaire voorspellingen van ineenstorting zich als wildvuur via het internet en kan de hele wereld ze zien. Wat denken mensen over christenen die geobsedeerd zijn met een financiële crisis die nooit gebeurt, of rood-gekleurde manen die nooit verschijnen? Deze sensationele uitspraken zijn een schande geworden voor de goede naam van onze Heer Jezus en maken ons messiaanse geloof tot een aanfluiting. Het is al moeilijk genoeg uit te leggen aan mijn volk, dat zoveel verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren in de naam van Jezus. Nu moet ik ook aan de Israëli's uitleggen waarom christenen geloven dat de Amerikaanse financiële markten zullen instorten op een Joodse feestdag? Oei.

Ik raak niet opgewonden over een einde van de wereld dat ergens binnenkort plaatsvindt, en ik zou het op prijs stellen als Messiaanse Joden en christenen zouden stoppen met misplaatste pogingen om Joodse gebruiken verkeerd te interpreteren om angst te zaaien. De waarheid die we al weten over onze zondige natuur en de toestand van onze gevallen wereld is meer dan genoeg om ons te herinneren aan het komende oordeel. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.