Maakt de wereld zich echt zorgen over de Palestijnen?

maandag 21 september 2015 |  Ryan Jones; video Middle East Eye
De video van politie-agenten van de Palestijnse Autoriteit, die een Palestijnse jongen bruut slaan (zie onderaan) stelt ons weer voor de vraag: maakt de wereld zich echt zorgen over de Palestijnen?

Ja, de video werd snel verspreid op de Arabische sociale media, waar hij tot een algemene boze reactie leidde. Maar buiten het Midden-Oosten werd de video nauwelijks genoemd, en wanneer erover werd gesproken, ging het vooral over de agenten die op eigen initiatief handelden en waren gestraft. De Palestijnse Autoriteit kreeg er niet de schuld van.

Stel je voor dat dit pak slaag was gegeven door een paar IDF-soldaten of Israëlische politie-agenten. Al snel zou je horen van een speciale zitting van de VN Veiligheidsraad, Amerikaanse en Europese veroordelingen, en dreiging met een rechtszaak voor het Internationaal Strafhof. Ook zou het incident wereldwijd de aandacht krijgen van de media.

Maar de jongen werd niet door Joden geslagen. Het gevolg voor hem was het zelfde, maar het gaat om de identiteit van de daders. Palestijnen die een Palestijn slaan is niet belangrijk, Israëli's die een Palestijn slaan is dat wel.

Daarom moeten we opnieuw vragen: zorgt de wereld werkelijk voor het welzijn van de Palestijnen? Of gaat het in werkelijkheid alleen om kwaadspreken over Israël? Gaat het om de behandeling en het welzijn van individuele Palestijnen, of gaat het meer om de (echte of vermeende) identiteit van de overtreders?

Wanneer Israël er niet bij betrokken was, zouden de Palestijnen er dan enige aandacht aan schenken? Schenkt de wereld enige aandacht aan de honderden en duizenden Palestijnen die routinematig worden misbruikt door Hamas, Fatach en een aantal andere Palestijnse gewapende groepen?

Deze video en de zeer lauwe reactie die er op volgde, wijzen er opnieuw op, dat de meesten in de internationale gemeenschap alleen ophef maken over een Palestijns leven wanneer dit hun de mogelijkheid geeft om de Joden te belasteren en hun Staat te veroordelen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.