Joodse leraren steunen stakende christelijke scholen

Sunday, September 20, 2015 |  Aviel Schneider
De Israëlische Lerarenunie heeft zich zondagochtend met een onderwijsstaking van twee uur aangesloten bij de christelijke scholen. 'Dit is het eerste en belangrijkste lesuur over de verantwoordelijkheid van een burger', zeiden de leiders van de Joodse scholen in Israël.

Sinds 1 september staken 47 Arabische christelijke scholen in Israël, omdat de overheid niet heeft voldaan aan hun financiële eisen. Daarom zijn 33.000 christelijke Arabische leerlingen twee weken geleden niet met het nieuwe schooljaar begonnen. Aanvankelijk vroegen de kerkelijke scholen een jaarlijks budget gelijk aan ongeveer 50 miljoen euro voor het komende schooljaar. Nu probeert de overheid overeenstemming te bereiken over een subsidie ​​van 25 miljoen euro. Tot nu toe is er niets bereikt tussen de partijen.

De directeur van de christelijke Arabische school 'De Heilige Alhanan' in Haifa, Asis Dayim, is blij met de loyale steun van de Joodse Lerarenunie in Israël. 'Het was verstandig dat de nationale lerarenunie achter onze eisen aan de regering staat,' zei Dayim. 'De kerkelijke scholen moeten gelijkberechtigd worden en behandeld net als alle andere scholen in het land. Onze leerkrachten krijgen gemiddeld een 30 procent lager maandsalaris dan de andere docenten.

'Dit is de eerste keer dat in Israël de kerkelijke scholen in een lange staking zijn betrokken, want tot nu toe hebben volgens Dayim de onderhandelingen met het Ministerie van Onderwijs niets opgeleverd. Dat Israëls nationale lerarenunie nu de christelijke scholen bijstaat is een teken dat Israëls christelijke minderheid in noodgevallen zoals deze niet alleen staat, maar voor hun legitieme eisen steun krijgt van de Joodse scholen voor dit doel.

Christelijke Arabieren zeiden hierover, dat zoiets alleen in Israël mogelijk is. 'Als een christelijke schoolvereniging in een van de Arabische landen rond Israël zou staken, dan had geen islamitische schoolvereniging zich achter de christenen gesteld, zoals dat gebeurde in Israël,' zei Rafiq, een christelijke Arabier uit Galilea tegen Israel Today.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.