Twee raketten uit Gaza afgeschoten op Zuid-Israël

Saturday, September 19, 2015 |  Tommy Müller
De Israëlische steden Sderot en Ashkelon zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen met raketten. In Sderot werden een woonhuis en een autobus beschadigd. De raket op Ashkelon werd nog in de lucht vernietigd door het afweersysteem Iron Dome.

Een onderscheppingsraket van het raketschild Iron Dome. Archieffoto: David Buimovitch (Flash 90).

De eerste raket vanuit de Gazastrook kwam tegen 20.45 uur neer in een woonwijk in Sderot. Het was de eerste keer sinds de Gaza-oorlog van afgelopen zomer, dat het stadje werd getroffen door een raket. Omwonenden meldden dat ze de explosie al hadden gehoord, toen het luchtalarm klonk. De bewoners van de beschadigde woning bleven ongedeerd. Volgens berichten in de media moesten een aantal inwoners van Sderot door de hulpdiensten worden behandeld voor shock. Een vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht met pijn op de borst en een trauma.

Ongeveer drie uur later klonk weer het luchtalarm, dit keer in de grote stad Ashkelon aan de Middellandse Zee. Vrijwel gelijktijdig met het luchtalarm vuurde het raketschild Iron Dome (zie ooggetuige video). De onderscheppingsraket raakte de naderende raket met explosieven en maakte hem onschadelijk. Het Israëlische leger had pas vrijdag een batterij van Iron Domeverplaatst naar het zuiden, nadat de terreurgroep Hamas een 'dag van woede' had uitgeroepen.


De Israëlische luchtmacht deed kort daarna represaille-aanvallen en bombardeerde drie instellingen van Hamas. Ook de marine nam deel aan de tegenaanval, die blijkbaar geen doden of gewonden eiste.

Een Palestijnse islamistische groep, de 'Sheik Omar Hadid Brigade', stelde zich verantwoordelijkheid voor de raketbeschietingen. Volgens internationaal recht zijn raketaanvallen op burgers een oorlogsmisdaad.

Het bestuur van Sderot eiste al tijdens de nacht van de Israëlische regering een krachtige reactie op de raketaanval. Het gaat er bij de aanvallers om de burgers te schaden, vooral op momenten als de grote Joodse feestdagen.

Rellen in Jeruzalem
De raketaanvallen volgden na enkele dagen van gewelddadige botsingen tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidsdiensten op de Tempelberg in Jeruzalem. De aanvallen van de Arabische relschoppers met stenen en brandbommen gingen ook vrijdag verder. Daarbij raakten drie leden van de grenspolitie en enkele tientallen Palestijnen gewond.

Volgens de politie werden de veiligheidstroepen in de Arabische wijken van Jeruzalem bekogeld met stenen, brandbommen en vuurwerk. De daders, gemaskerde Arabische jongeren, verschansten zich achter barricades gemaakt van afval en brandende autobanden. Bij de Damascuspoort schopten ongeveer 200 Arabieren herrie, nadat de Israëlische autoriteiten om veiligheidsredenen alleen personen ouder dan 40 jaar toelieten tot de Al-Aqsa moskee.

Unruhen1

Vrijdagmiddag in Jerusalem: Arabische jongeren, opgehitst door Hamas en de Palestijnse Autoriteit, vallen Israelische politie-agenten aan. Foto: Hadas Perush (Flash 90)

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.