Video: Een monument met 102.000 namen?

Saturday, September 19, 2015 |  NPO Spirit, Joodse Omroep
Komt er een monument met de 102.000 namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust die geen eigen graf of gedenkplaats hebben? Deze documentaire vertelt de ontstaansgeschiedenis van de diverse plannen die er in Nederland zijn opgestart en geeft aan de hand daarvan ook een antwoord op de vraag: hoe kan het dat er in Nederland anno 2015 nog steeds geen monument is dat alle vervolgingsslachtoffers herdenkt?

In juni 2014 leek alles in kannen en kruiken, burgemeester Eberhart van der Laan vroeg aan de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité om architect Daniel Libeskind naar Nederland te halen en op een groots opgezette persconferentie zijn plannen te presenteren. Ook Van der Laan gaf op deze persconferentie aan 'enorm verguld' te zijn met het ontwerp, en het Wertheimpark in Amsterdam de meest geschikte locatie te vinden. Het bouwen kon wat hem betreft beginnen.

Niets leek minder waar, de buurt kwam in opstand waardoor het stadsdeel Centrum de beslissing niet wilde maken. Het werd teruggegeven aan de centrale stad die vervolgens besloot de hele aanvraagprocedure over te doen. De film brengt ook het proces in beeld rond het huidige plan van het Nederlands Auschwitz Comité. Het ontstaan, de ontwikkelingen en de weerstand vanuit met name de buurt die geen muren in 'hun achtertuin' wensen.

Bekijk deze documentaire van bijna een uur op de website van NPO Spirit of hieronder:

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.