Ron Prosor: De VN wordt gedomineerd door dictaturen

donderdag 17 september 2015 |  Aviel Schneider
'De VN is een parlementaire instelling, die wordt geleid door dictaturen en niet-democratische landen.' Dat verklaarde Ron Prosor aan het einde van zijn vierjarige ambtstermijn als Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties in een televisie-interview met Channel 2.

Ambassadeur Ron Prosor. Foto: Shahar Azran.

'Kijk naar de conflicten, die overal in de wereld bestaan. Speelt de VN een rol in het nucleaire conflict met Iran? Lost de VN het conflict en de genocide in Syrië op?' vroeg Prosor. De VN loopt niet voorop als het gaat om het oplossen van conflicten.

Dit hangt samen met de samenstelling van de Verenigde Naties. Prosor zag zich als Israëlische ambassadeur bij de VN als acteur in het Israëlische tv-spel 'Een tegen honderd' - Israël speelt tegen de overige honderd landen.

'Het is gewoon onmogelijk dat een instelling als de VN Israël jaarlijks in 20 resoluties veroordeelt. Misschien komt er slechts één resolutie per jaar tegen de IS-jihadisten of Syrië.'

In de Mensenrechtenraad van de VN bestaat een speciale sectie, die alleen geldt voor Israël, en zal worden gebruikt om Israël voor te stellen als de oorzaak van alle kwaad.
In een ander gesprek vertelde Prosor hoe Iraanse en Syrische diplomaten bij de VN elke keer twee stappen terug gingen zodra hij in hun buurt kwam. 'Ze zijn bang om per ongeluk in de buurt van een Israëli te worden gefilmd, want daarvoor worden ze ontslagen.'

'In plaats van de Palestijnen tot vrede met Israël te leiden, helpt de VN hen om het pad van de vrede te verlaten. Hoe sterker de Palestijnen nee tegen ons zeggen, hoe sterker de VN daarmee instemt met ja. Het is tijd dat de VN een einde maakt aan het Palestijnse circus in New York.' Maar Prosor begrijpt ook dat in de zogenaamde vredesorganisatie andere regels gelden: 'Bij de 193 lidstaten van de VN zijn 57 islamitische landen.' Zijn opvolger Danny Danon wenste hij toch veel succes, ter wille van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.