Crisis rond Al-Aqsa moskee breidt zich uit (video)

woensdag 16 september 2015 |  Redactie Israel Today
De omgeving van de Al-Aqsa moskee is sinds het Joodse nieuwjaarsfeest een crisishaard. Het kwam daar steeds weer tot botsingen tussen gewelddadige radicale Palestijnen en de Israëlische veiligheidsdiensten. Jonge demonstranten wierpen stenen naar politieagenten, die weer met flitsgranaten reageerden.

Hamasaanhangers demonstreerden in Rafah in de Gazastrook tegen het optreden van de Israëlische autoriteiten op het terrein van de Al-Aqsa moskee. Foto: Abed Rahim Khatib (Flash 90)

Ook in delen van Jeruzalem komen gewelddaden voor, waarvoor men in de media de term 'Jeruzalem intifada' gebruikte. In de wijk Armon Hanatziv kwam een automobilist om het leven, nadat zijn auto was bekogeld met stenen.

Vanwege de ernstige onlusten van de afgelopen drie dagen op de Tempelberg in Jeruzalem heeft premier Netanyahu aangekondigd de straffen voor stenengooiers te verzwaren. 'Wij hebben besloten de maatregelen op enkele plaatsen te verscherpen. (...) Over het invoeren van een minimumstraf voor stenengooiers beraden we ons nog,' aldus Netanyahu. Voor minderjarige stenengooiers en hun ouders dreigen 'aanzienlijke boetes', vervolgde de minister-president.
Ook de Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya'alon, veroordeelde de jongste gewelddaden op de Tempelberg en verklaarde dat 'een situatie, waarin de veiligheid van burgers in gevaar is', onacceptabel is.

De Jordaanse stichting Waqf, die het beheer van de Tempelberg op religieus gebied claimt, uitte scherpe kritiek op het optreden van Israël. De veiligheidsmensen zouden ten onrechte in de moskee zijn binnengedrongen en zouden er schade hebben veroorzaakt, aldus een woordvoerder. Volgens de Israëlische politie zou de politie echter alleen in de moskee zijn geweest om de deuren te sluiten, omdat ze door herrieschoppers waren bedreigd die zich binnen hadden verschanst.

Opmerkelijk is dat er nauwelijks internationale reacties waren op het levensbedreigende geweld van de kant van jonge Palestijnen, die zich met stenen en vuurwerk in de moskeeën verschansten, totdat de Israëlische politie hierop reageerde met traangas en het opsluiten van de moslims in hun eigen moskeeën.

Dat precies op het Joodse Nieuwjaarsfeest Rosh Hashanah duizenden Joodse toeristen in Israëls hoofdstad aankwamen, wakkerde de angsten onder de Arabische bevolking extra aan. Deze toonde zich bezorgd of Israël de huidige regelingen voor de Al-Aqsamoskee zou willen opheffen. Netanyahu toonde zich echter standvastig en verklaarde dat hij de 'status quo' wil handhaven. Daardoor kunnen moslims de moskee in alle opzichten gebruiken. Joden is het slechts toegestaan het terrein op bepaalde tijden te betreden – aldaar bidden is hen echter ten strengste verboden.

Intussen heeft ook de radicaal-islamitische Hamas zich over het gebeuren uitgesproken: Voor de terreurgroep zouden de Israëlische acties op de Tempelberg een 'oorlogsverklaring' zijn. Een woordvoerder van Hamas riep de internationale gemeenschap op om 'Israël te beteugelen', voordat de situatie escaleert. Zowel de Verenigde Naties als de VS en de Europese Unie toonden zich terughoudend. De speciale VN-gevolmachtigde voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nikolai Mladenov, waarschuwde dat 'provocaties' tot onrust kunnen leiden.

Onderstaande video van de rellen op de Tempelberg is gemaakt door de Jeruzalemse politie.


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.