Ongekende stortregens in de Israëlische woestijn

woensdag 16 september 2015 |  Aviel Schneider
Na de zandstorm afkomstig uit het Syrische oorlogsgebied, die Israël bijna een week lang heeft geteisterd, hebben zware regens massale overstromingen veroorzaakt in de zuidelijke Negev woestijn. Er waren stortregens, zoals ze zelden worden gezien in Israël.

Bewoners van de omgeving van Paran in de Arawa woestijn meldden tot tien bliksemflitsen per seconde. Woestijncanyons en wadi's zoals Paran, Nekarot, Zichor en Tzin veranderden in wilde rivieren. De autowegen 90 en 40 tussen Eilat en de woestijnstad Mitzpe Ramon zijn gedeeltelijk geblokkeerd als gevolg van de overstroming.

Mark Katz, boswachter in een Israëlisch Nationaal Park, zei over de storm: 'Het voelde aan als de Dag des Oordeels.' Katz reed op autoweg 40 naar het zuiden, toen hij door de storm werd verrast. Hij zei: 'Mijn ruitenwissers werken op topsnelheid en toch kon ik nauwelijks iets zien als gevolg van de regen, de storm en de bliksem. Het was erg gek!'

Shani Wolster, een inwoner van het dorp Dison in Galilea, meldde dat de regen en de hagel binnen een half uur waren gevallen. Hij zei: 'Het was zeer verrassend, vooral de hagel - de korrels waren behoorlijk groot. We hebben met onze vrienden in het gebied gesproken en die meenden dat ze nog nooit zo'n storm hadden gezien.'

De weerkundige Leor Sudri legde uit, dat de regen boven de Golanhoogten was begonnen, en vervolgens verder trok naar het zuiden, waar ook hagelbuien vielen. 'Op woensdag valt nog regen in het zuiden van Israël,onder andere in Arvat en Eilat. Daar geldt een waarschuwing voor stortregens. De regens trekken daarheen tot in de nacht.' Begin volgende week zal waarschijnlijk de temperatuur plotseling dalen, waarbij dan herfstachtig weer wordt verwacht.

Twee dagen daarvoor had de regenval Jordanië verrast. Ook daar veroorzaakte dit aanzienlijke overstromingen. De stortregens kleurden de Rode Zee in de Golf tussen Eilat en Aqaba bruin. Dergelijke plotselinge stortregens uit het oosten zijn in de tijd van Rosh Hashanah in Israëls woestijn heel normaal, maar niet in deze mate.

Onderstaande video is vorig jaar opgenomen en geeft een beeld van een stortvloed in de woestijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.