Arabische christelijke scholen staken en protesteren

Tuesday, September 15, 2015 |  Aviel Schneider
Leerlingen, ouders en leerkrachten van de christelijke Arabische bevolking hebben voor de woning van de Israëlische minister van Financiën Moshe Kachlon in Haifa gedemonstreerd. 'De kinderen zitten thuis en de regering stoort zich er niet aan', was zei een leus op een van hun borden. 'Ook wij willen het nieuwe schooljaar vieren, zoals u het Joodse Nieuwjaar viert,' schreeuwden demonstranten.

Vertegenwoordigers van de christelijke scholen hielden een protestdemonstratie voor de residentie van de premier in Jeruzalem. Foto: Flash 90.

Sinds 1 september staken 47 christelijke scholen in Israël, omdat de overheid niet aan hun financiële eisen heeft voldaan. 33.000 christelijke Arabische leerlingen zijn daarom twee weken geleden niet met het nieuwe schooljaar begonnen. Aanvankelijk vroegen de kerkelijke scholen een jaarbudget van (omgerekend) ongeveer 50 miljoen euro voor het komende schooljaar. Nu probeert de overheid het met hen eens te worden over een subsidie ​​van 25 miljoen euro.
Woensdag, na het Joodse Nieuwjaar, zullen beide partijen, de overheid en de leiding van de christelijke Arabische scholen, de onderhandelingen voortzetten.

Steeds weer dreigt het hele Israëlische schoolsysteem aan het einde van de zomervakantie door stakingen te worden verlamd. Er staken telkens verschillende stromingen in het land, waaronder ook orthodoxe Joodse scholen, omdat ze meer geld vragen van de overheid.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.