Botsingen op de Tempelberg op Joods Nieuwjaar

Monday, September 14, 2015 |  Israel Today redactie

Kort voordat het Joodse nieuwjaarsfeest begon, hebben Palestijnen zich op zondagochtend in de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem gebarricadeerd. Politiemedewerkers hebben het gebouw bestormd en daarbij gedeeltes van de gevechtsuitrusting van de Palestijnen in beslag genomen.

Schermutselingen op de Tempelberg. Foto: Israëlische politie.

De herrieschoppers gooiden vuurwerk en stenen naar de politieagenten, toen deze trachtten de oproerkraaiers de moskee in te werken.
De politie had aanwijzingen verkregen dat de Palestijnen – net als vorig jaar – vanuit de moskee Joden wilden aanvallen die traditioneel voor het Nieuwjaar de heilige plaats bezoeken.

Bij een huiszoeking in Oost-Jeruzalem waren zaterdagavond enkele pijpbommen gevonden. Tegelijkertijd vernam de politie dat Arabische jongeren zich in de Al-Aqsa moskee hadden verschanst. Enkelen van hen droegen maskers. Zij hadden volgens de politie stenen en vuurwerk verzameld en blokkades gemaakt van schoenenrekken en ijzeren staven. Zij hadden de deuren van de moskee met kabels en stevige schermen vergrendeld en netten gespannen. Daarmee wilden zij verhinderen dat de politie hen zou kunnen bereiken, maar dat mislukte.

Toen de politie verscheen, vluchtten de gemaskerden de moskee in en gooiden tientallen stenen en rotsblokken naar de politie. Bovendien beschoten ze hen met vuurwerk. De commandant Moshe Edri van de politiegroep beschreef de situatie als een 'ernstig incident'. Hij zei: 'Wij investeren alle middelen om de vrede en de godsdienstvrijheid in Jeruzalem te beschermen. Wij zullen daarmee voortgaan en geen enkele tolerantie tonen tegenover elke poging de openbare orde en de status quo van de Tempelberg te ondermijnen.'

De Palestijnse president Machmoud Abbas veroordeelde de 'Israëlische aanval' op de Al-Aqsa moskee scherp. De heiligdommen van de islam en de christenen vormen volgens hem een rode lijn die door de Joodse bezetters niet mag worden overschreden. Westerse media citeerden moslims die beweren dat Israël 'Joodse kolonisten' de toegang geven tot de moskee.

De moslims eisen het religieuze gezag over de Tempelberg, die voor drie de wereldreligies heilig is, allen voor henzelf op. Alleen moslims mogen daar bidden; de toegang voor Joden en christenen is ernstig beperkt, zij mogen geen religieuze handelingen verrichten op de plaats waar ooit het belangrijkste Joodse heiligdom stond.

Ook maandag waren er gewelddadige ordeverstoringen door gemaskerde activisten. Daarbij raakten volgens de politie twee mensen (een politieagent en een Joodse man) gewond. Negen personen werden gearresteerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.