Het raadsel achter de brandstichting in Duma

Friday, September 11, 2015 |  Aviel Schneider

Israëlische veiligheidsmensen weten wie achter de aanslag op het huis van het Palestijnse gezin Dawabshe in Duma zit, maar ze hoeden zich om de brandstichter voor het gerecht te slepen.

Als officiële reden gaf minister van Defensie Mosje Ya'alon (foto) in een besloten kring van leden van zijn Likoedpartij te kennen, dat Israël anders een belangrijke informatiebron voor de rechter zou moeten ontmaskeren, hetgeen absoluut moet worden vermeden. Het Israëlische dagblad Ha’aretz berichtte over de bijeenkomst van de 20 jonge Likudleden met Ya'alon. Meer werd er niet over gezegd.

In de nacht van 31 juli is de woning van de familie Dawabshe bij Nablus in brand gestoken. Daarbij kwam de 18 maanden oude Ali in de vlammen om het leven, terwijl zijn vader Saad (31) en zijn moeder Reham (27) later aan hun brandwonden bezweken. Alleen Achmed (5) overleefde zwaargewond.

Tot nog toe hebben de Israëlische politie en de veiligheidsdienst geen verdere informatie vrijgegeven over het rechercheonderzoek naar de voor de brandstichting verantwoordelijke personen. Verdacht worden extremisten uit kringen van radicale Joodse bewoners, die in de Israëlische pers als 'terroristen' worden aangeduid.

Maar er klinken ook stemmen in de media, die zeggen dat het om een interne strijd gaat tussen twee Palestijnse hamulot (families), waarbij een bekonkelde brandstichting de schuld op Joodse inwoners zou moeten schuiven. Zo worden onder andere de rare Hebreeuwse graffiti verklaard op de muur van de verbrande woning. Iemand had 'Lang leve de Messias, de Koning' en 'wraak', maar ook een Davidster, op de muur van de afgebrande woning gespoten.
Men neemt aan dat Israël de komende weken met nieuwe onderzoeksresultaten voor de dag zal komen.

In het nieuwe nummer van het Israel Today Magazine komt een uitvoerig interview met de grootvader, Hussein Dawabsche, bij het bed van zijn zwaargewonde kleinzoon Achmed (5) in het Israëlische ziekenhuis Tel Hashomer. U zult verrast zijn over wat hij te vertellen heeft!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.