VN staat Palestijnse vlag toe voor zijn hoofdkwartier

vrijdag 11 september 2015 |  NAI
De Algemene Vergadering van de VN heeft een resolutie aangenomen, die het niet-lidstaten toestaat om hun vlag te hijsen bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. 'Het is een symbolische stap, een volgende stap, die helpt om de pijlers van de Palestijnse Staat te versterken op het internationale toneel', zei de Palestijnse afgevaardigde.

De regeling geldt ook voor de tweede waarnemer bij de VN, het Vaticaan. De Heilige Stoel maakt echter geen gebruik van dit aanbod en wil alleen de vlag laten hijsen wanneer de Paus op bezoek komt. In een verklaring van het Vaticaan stond dat men afgezonderd wil blijven van het Palestijnse vlag-initiatief. De Palestijnen daarentegen beschouwen deze regeling als een verdere overwinning.

Tegen de resolutie stemden slechts acht landen: de VS, Canada, Australië, Palau, Micronesië, Tuvalu, de Marshalleilanden en Israël. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ron Prosor, bekritiseerde de nieuwe vlag-regeling als een 'duidelijke poging om de VN te kapen'. 'In plaats van de Palestijnse vlag te hijsen, kan de VN wel meteen 'de witte vlag' hijsen en haar principes opgeven,' zei Prosor.

'In mijn vier jaar heb ik huichelarij en onbetrouwbaarheid gezien en een drievoudige moraal – een voor democratieën, een voor dictaturen, en een speciaal ontworpen voor Israël', zei Prosor. Ik dacht dat ik alles wel had gezien, maar ditmaal zijn de Palestijnen er wel in geslaagd het cynisme tot een nieuw niveau te verheffen. Het doel van deze resolutie is een goed foto-moment te maken. De Palestijnen willen internationale hoogwaardigheidsbekleders en de media bijeenbrengen, en kijken naar Abu Mazen [Machmoud Abbas] die de vlag hijst. Ze zijn van plan om de reputatie van de VN te gebruiken als achtergrond voor hun schertsvertoning. '

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.