Syrische burgeroorlog zorgt voor zandstorm in Israël

donderdag 10 september 2015 |  NAI

Sinds drie dagen bedekt een gevaarlijke zandstorm heel Israël. Alles is geel, zelfs de zon aan de hemel is niet te zien. Normaliter komen de jaarlijkse zandstormen in het voorjaar voor de Pesachweek vanuit Afrika, maar ditmaal werd Israël verrast door deze buitengewone zandstorm uit Syrië en Irak.

Het is geen normale zand- of stofstorm, maar veeleer een vervuiling met giftige deeltjes, die weliswaar niet levensbedreigend zijn, maar wel zeer onaangenaam. In de Israëlische media legde de klimaatdeskundige dr. Lewana Kordoba uit, dat deze zandstorm ten gevolge van de dichte bewolking niet van tevoren op de gebruikelijke satellietbeelden en de radar was te zien.

'De gevechten in Syrië en Irak verstoren het klimaatevenwicht,' aldus Kordoba. Bekend is dat bij intensieve artilleriebeschietingen en luchtaanvallen in oorlogsgebieden de temperaturen stijgen. De landbouwgronden kunnen vanwege de oorlogssituatie niet worden bevloeid, waardoor zij uitdrogen. Noordenwinden namen het stof en het zand in de lucht op en bliezen het richting Israël.

Niemand in Israël kan zich uit de afgelopen 20 jaar een dergelijke zandstorm herinneren. Overal in het land lopen mensen met mondkapjes op. 'Infecties door stof en zandkorreltjes verhogen de bloeddruk en leiden tot gevaarlijke ademhalingsproblemen,' verklaarde dr. Josef Nabia. 'Hoofdpijn, astma en oogontstekingen zijn typische symptomen bij dergelijke zandstormen.'

Vooral Galilea en Jeruzalem zijn getroffen. In Jeruzalem wordt een deeltjesbelasting gemeten van 8000 microgram per kubieke meter. Normaal is dat nog geen honderd, en bij bosbranden bedraagt de deeltjesbelasting rond 500 microgram per kubieke meter.

Omdat deze zandstorm uit Syrië komt en een gevolg is van de islamitische chaos in Syrië, wordt deze storm op sociale netwerken eenvoudig 'stof van de Syrische vluchtelingenstroom naar Europa' genoemd. Het stof blijft in Israël hangen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.