Initiatief Jeruzalemse advocaten tegen antisemitisme

donderdag 10 september 2015 |  David Lazarus
'Op elke plaats en op elk moment waar antisemitische activiteiten zijn, daar willen we zijn om terug te vechten.' Dat is het motto van een nieuw initiatief van het Jerusalem Institute for Justice (JIJ), dat een internationaal netwerk van advocaten organiseert, die klaar staan om juridische stappen te ondernemen tegen al degenen die Joden vervolgen, overal ter wereld.

Bezorgde burgers wordt gevraagd op te staan tegen de toenemende bedreigingen en aanvallen tegen Joden wereldwijd, en om via een website antisemitische activiteiten te melden wanneer die zich voordoen.

Berichten van burgers kunnen betrekking hebben op vandalisme en geweld, haatzaaien en anti-Joodse propaganda, verspreiden van posters en folders, boycots of antisemitische artikelen in kranten of op internet. Zodra het incident is bevestigd, kan een team van internationale aanklagers worden georganiseerd om direct te reageren.

'We moedigen iedereen die getuige is van een antisemitische daad, hetzij mondeling of schriftelijk, aan onmiddellijk documentatie daarvan voor te leggen aan ons internationale team van advocaten', meldt de website.

Michael Decker, een advocaat bij JIJ, gaf maandag voor de nationale Israëlische tv een voorbeeld hoe het initiatief werkt:
'Deze week protesteerde een groep van pro-Palestijnse activisten tegen Israël op een universiteitscampus in Polen. Kun je geloven dat in Polen de menigte scandeerde 'Maak zeep van de Joden'? Een jonge student organiseerde een tegen-protest om het antisemitische haatzaaien te stoppen. Maar de actievoerders belden de politie en begonnen een gerechtelijke procedure tegen de student. Ongelooflijk, de student kreeg een boete wegens het zich bemoeien met hun antisemitische protest.'

Decker zei, dat zodra JIJ over het incident hoorde, werd contact opgenomen met een lokale Poolse advocaat die de student zal verdedigen in de rechtbank. JIJ zal ook de juridische kosten dragen die verbonden zijn aan het verdedigen van de moedige student.

Op de vraag hoe de organisatie zal kunnen reageren op het grote en toenemende aantal antisemitische daden over de hele wereld, zei Decker:
'JIJ kan coördineren tussen advocaten en procuratoren over de hele wereld overeenkomstig de specifieke gevallen die zich voordoen. We kunnen dan beginnen met rechtszaken tegen de antisemitische personen. Natuurlijk zullen er zaken zijn die we niet kunnen winnen, in het bijzonder wanneer de rechtbanken in sommige landen zelf antisemitisch zijn. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat de incidenten worden gemeld aan de lokale politie, en ook de mensen meer bewust maken van de groeiende plaag van anti-Joodse activiteiten over de hele wereld.'

Eerder deze week werd gemeld dat een Belgische politieman sociale netwerken gebruikte om te verkondigen dat als hij kon, hij 'elk van die vieze joden zou doden.' Weer heeft JIJ op het moment dat ze ervan hoorden 'een klacht ingediend tegen de politieman bij de Belgische politie,' zei Decker. 'We wachten nu op het begin van de juridische procedure tegen hem.'

Becker erkent dat niet elke gemelde zaak voor de rechter kan worden gebracht. 'Maar door deze inspanningen wordt in ieder geval internationale aandacht gevestigd op de toenemende dreiging van het antisemitisme over de hele wereld,' legde hij uit.

Burgers die getuige zijn van antisemitische activiteiten kunnen die melden op de website jij.org/report-anti-semitism of via het e-mailadres contactus@jij.org.il.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.