Vluchtelingencrisis vraagt oplossing in Midden-Oosten

Tuesday, September 08, 2015 |  Noah Beck
Politieke reacties op crises zijn vaak traag en op beschamende wijze het gevolg van rages, net als bij de huidige wereldwijde verontwaardiging bij de afbeelding van een driejarige Syrische jongen, die aanspoelde op de Turkse kust. Hij was zeker niet het eerste onschuldige slachtoffer van de wreedste oorlog van deze eeuw. Waar was de wereld de laatste 54 maanden?

De zich nu ontvouwende humanitaire crisis was een geheel voorzienbaar gevolg van het slappe Syrië-beleid van Obama en de West-Europese leiders die het beleid volgden. Dus, ondanks de inspanningen van Obama om het publiek te verdoven, is het begrijpelijk als enige collectieve schaamte voor Westers falen - aangespoord door de tragische beelden die viraal gingen - Europa ertoe heeft gebracht plotseling bekend te maken dat het meer vluchtelingen zal toelaten uit het door oorlog verscheurde Midden-Oosten .

Maar op welke manier is het Westen meer verantwoordelijk geworden voor de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten dan de rijkste landen in het Midden-Oosten (terwijl hun financiering van islamitische rebellen de crisis heeft helpen veroorzaken)? Volgens nieuwsberichten en denktanks hebben donoren in de Golfstaten in de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars doorgesluisd naar Syrië, ook naar ISIS en andere groepen.

Zelfs indien de Golfstaten helemaal niet verantwoordelijk zouden zijn voor het ernstiger worden van de Syrische vluchtelingencrisis door het versterken van ISIS, dan zouden de rijkdom, de nabijheid en de culturele en religieuze verwantschap met de vluchtelingen deze landen meer verantwoordelijk voor hun welzijn maken dan Europa.
De overgrote meerderheid van de vluchtelingen zijn islamitische Arabieren. Ze delen daarom een gemeenschappelijke taal, religie, cultuur en etniciteit met de rijke Golfstaten, die hen om redenen van nationale veiligheid hebben gemeden (alsof het Westen dergelijke zorgen niet heeft). Enig verschil in dialect of religieuze richting die een vluchteling uit het Midden-Oosten kan hebben met de Golfstaten is niets, vergeleken met de culturele, taalkundige, etnische en religieuze verschillen tussen de meeste vluchtelingen uit het Midden-Oosten en de Europese landen waarheen ze hopen te gaan.

Het wordt nog absurder. De Golfstaten halen buitenlandse arbeiders binnen om in hun enorme olierijke gebieden te bouwen. Afgezien van hun gruwelijke uitbuiting – waarom laten ze niet in plaats daarvan vluchtelingen uit het Midden-Oosten toe, die graag het werk van die gastarbeiders doen? Waarom geeft geen van de Golfstaten de Palestijnse vluchtelingen het staatsburgerschap, terwijl ze zo gemakkelijk voor hen pleiten bij de VN, omdat ze zo bezorgd zouden zijn over hun welzijn? De cynische hypocrisie is onthutsend.

Daarentegen heeft het kleine Israël in de periode tussen 1940 en 1950 bijna een miljoen Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika opgenomen, die eveneens dakloos werden toen ze om te overleven moesten vluchten uit staten met een moslim-meerderheid, waar ze duizenden jaren hebben gewoond.

Israël heeft ook veel niet-Joodse vluchtelingen toegelaten, van Vietnamese bootvluchtelingen, eind jaren '70, tot Afrikaanse vluchtelingen en migranten in de afgelopen jaren. Israël heeft humanitaire medische bijstand verleend aan talloze Syriërs en nu steunt de Israëlische vice-minister van regionale zaken Ayoub Kara (een Arabische Druze) de leider van de politieke oppositie, die aandringt dat Israël Syrische vluchtelingen toelaat, ondanks de demografische en strategische risico's hiervan.

Toch probeert Europa nu de economie van Israël te treffen door goederen uit de Westbank te labelen, zonder soortgelijke economische campagnes tegen een van de Golfstaten, waar de situatie van de mensenrechten vele malen slechter is op alle gebieden (vrijheid van meningsuiting, rechten van vrouwen, godsdienstvrijheid, rechten van minderheden, homorechten, behandeling van gastarbeiders, hulp aan vluchtelingen, enz.).

Dergelijke dubbele standaarden zullen ongetwijfeld verergeren als Europa steeds islamitischer wordt - een trend die alleen maar zal toenemen met de huidige vluchtelingencrisis. Maar verzoeningspolitiek heeft Europa niet behoed voor islamistische aanslagen, zoals blijkt uit de bomaanslagen in Madrid (2004), de aanslagen in Londen (2005), de aanval in een Belgisch museum (2014), en aanvallen in Parijs dit jaar, om er maar een paar te noemen.

Europa is er duidelijk niet in geslaagd om islamitische immigranten te integreren in de maatschappij, wat de twijfels over de wijsheid van het binnenhalen van meer van dergelijke immigranten alleen maar versterkt.

De oorzaak: ISIS
Belangrijker is dat het plotselinge, politiek correcte binnenlaten van vluchtelingen zich richt op de symptomen, in plaats van op de oorzaak: de opkomst van de Islamitische Staat - een kwaadaardige kanker die uitzaait, elke dag dat de wereld aarzelt. Hoe langer ISIS overleeft, hoe meer mensen worden gedood, gemarteld en tot slaaf gemaakt, hoe meer Syrische minderheden worden vervolgd onder een extreme soennitische islamitische heerschappij, en hoe meer vluchtelingen wanhopig proberen te vluchten waarheen ze maar kunnen.

Uiteindelijk zal ISIS toch worden verslagen, want ISIS bedreigt alles wat het beschaafde leven biedt, dus hoe eerder die pijnlijke taak wordt uitgevoerd, hoe eerder de problemen (zoals de migrantencrisis) zullen zijn opgelost.

ISIS veroverde grondgebied in Syrië en Irak ter grootte van de Amerikaanse Staat Indiana (die ruim tweemaal zo groot is als Nederland), schreef de New York Times in een artikel over de vernietiging van het christendom in het Midden-Oosten, dus er is genoeg grond om vluchtelingen te hervestigen, zodra ISIS is verslagen.

Ondanks het royale aanbod van een Egyptische miljardair, om een Grieks of Italiaans eiland voor de vluchtelingen te kopen, is op lange termijn het beste tehuis voor deze vluchtelingen niet een afgelegen Grieks eiland – wat alleen de overwinning van ISIS consolideert – maar moeten de vluchtelingen in veiligheid en waardigheid kunnen leven in dezelfde regio waaruit zij zijn gevlucht. Dat betekent het verslaan van ISIS en het omzetten van deze, van ISIS bevrijde gebieden, in mini-staten die als veilige havens zullen dienen voor gematigde soennieten en de verschillende bedreigde minderheden, waaronder christenen, Koerden, Druzen, Yezidi's en Alawieten (die het meest bedreigd zullen worden, nadat het Syrische door Alawieten geleide regime valt).

Het feit dat de christenen ooit 20 procent van de bevolking vormden in het Midden-Oosten, en nu het veiligst zijn in het enige niet-islamitische land in de hele regio (Israël), versterkt de noodzaak om een christelijke staat op te richten in het Midden-Oosten. Een dergelijke staat zou kunnen bestaan ​​rond Mosul en/of andere delen van Irak/Syrië, waar het christendom in het verleden heeft bestaan ​​(Assyrië, Antiochië, etc.).

De Koerden - die ISIS met meer moed en vastberadenheid hebben bestreden dan enige andere partij - hebben meer dan bewezen dat ze een eigen staat waard zijn.
De Druzen - een oude religie die vaak ook te lijden had onder vervolging - zouden een staat in het zuidwesten van Syrië kunnen krijgen.
Er zou nog een niet-religieuze staat kunnen zijn, waarin andere minderheden, zoals Yezidi's en gematigde soennitische moslims welkom kunnen zijn.
Totdat ISIS is vervangen door stabiele en gezonde staten, moeten de Golfstaten alle vluchtelingen van het Midden-Oosten toelaten.

Om het vluchtelingenprobleem van het Midden-Oosten verstandig aan te pakken moet de EU helpen om ISIS te verslaan, bevrijde gebieden veranderen in staten voor de bedreigde minderheden van de regio, en druk uitoefenen op de Golfstaten om in de tussentijd alle vluchtelingen op te vangen.

Noah Beck is de auteur van The Last Israëli's, een apocalyptische roman over Iraanse kernwapens en andere geopolitieke kwesties in het Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.


Europees importbeleid

De export uit het Midden-Oosten naar Europa neemt sterk toe.

Zijn er enig restricties op wat er wordt ingevoerd?
Ja

De invoer moet gelabeld zijn 'geboren in Syrië'.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.