Hillary Clinton's e-mails: Zo denkt zij echt over Netanyahu

Monday, September 07, 2015 |  Israel Today staf
Misschien wordt Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten. En, zoals bij iedere verkiezingsronde, maakt de Amerikaanse relatie met Israël een belangrijk deel uit van het verkiezingsprogramma van elke kandidaat

Mensen willen weten wat Hillary, en elke andere kandidaat, echt denkt over Israël. Niet wat ze bereid zijn om op het podium te zeggen om te worden verkozen, maar hun ware gevoelens.

En dat geldt in dubbele mate voor de houding ten opzichte van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, wiens problematische relaties met de huidige Amerikaanse president Barack Obama in de afgelopen jaren de kern vormden van een geïrriteerd rakende vriendschap tussen de VS en Israël.

Gelukkig heeft Hillary ons per ongeluk in enkele niet-meer-privé e-mails, die nu openbaar zijn gemaakt in haar e-mail server schandaal, zowat alles verteld wat we moeten weten.

In mei 2010, terwijl Hillary de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken was, onderschepte Israël een vloot die probeerde om de maritieme blokkade van Gaza te doorbreken. Israëlische soldaten gingen aan boord van het vlaggenschip, de Mavi Marmara, waar ze met geweld werden aangevallen en gedwongen om zich te verdedigen. Een aantal soldaten raakten gewond en tien activisten van de vloot werden gedood in de korte vechtpartij. Het Witte Huis van Obama was niet al te blij met deze ontwikkeling, en de belangrijkste adviseur van Clinton, Sidney Blumenthal, drong er bij haar op aan om het te zien als een gevolg van Netanyahu's falende leiderschap.

Volgens een van Blumenthal's e-mails aan Clinton, probeerde Netanyahu nog steeds om te leven volgens de nagedachtenis van zijn broer Yoni, die in 1976 was gedood in de gedurfde Israëlische raid op Entebe, en om de goedkeuring van zijn vader te winnen.

'Bibi streeft wanhopig naar de goedkeuring van zijn vader en kan nooit zijn dode broer evenaren ... (hij) heeft zich nooit met hem gemeten,' schreef Blumenthal. Daarbij negeerde hij het feit dat 'Bibi' zijn eigen voorname militaire carrière had gehad, en op dat moment bijna Israël langstzittende premier ooit was geworden. (Daarna heeft hij zelfs David Ben Goerion daarin overtroffen).

In een wanhopige poging om die relatie te leggen benadrukte Blumenthal dat 'de aanval op het schip naar Gaza overeenkomt met de aanval op Entebbe, behalve dat er geen gijzelaars en geen geweren zijn (op het Turkse schip), en het is niet in Afrika, en het is een fiasco; voor de rest is het Entebbe.'

In de visie van Blumenthal was het hele 'fiasco' van de Gazavloot niets meer dan een zorgvuldig georkestreerde klap in het gezicht van Obama door een boze Netanyahu.

De vrijgegeven e-mails laten zien, dat Clinton bijna onmiddellijk Blumenthal's email doorstuurde naar adviseur Jake Sullivan met de boodschap 'fyi en Itys' – wat betekent “'for your information' (ter informatie) en 'I told you so' (zoals ik u heb gezegd).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.