Het vluchtelingenprobleem – ook in Israël een thema

Friday, September 04, 2015 |  Aviel Schneider

De uitlating van de Hongaarse regeringsleider Orban dat 'de immigrantenvloed het christelijke Europa in gevaar brengt', overheerste gisteren in de Israëlische krantenkoppen. Orban had eerder benadrukt, dat de grote meerderheid van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten voornamelijk moslims zijn.

Daarmee heeft een invloedrijke regeringsleider in de EU naar het schijnt voor het eerst openlijk gezegd wat veel mensen in de EU-landen verontrust. Net zoals het Midden-Oosten als een hoofdzakelijk islamitische regio wordt beschouwd, zo geldt Europa als een christelijke regio.

Toen Israël enkele jaren geleden zelf met een vloed van Afrikaanse immigranten aan de grens met Egypte te maken had, hebben Israëlische politici datzelfde risico openlijk ter sprake gebracht. 'De Afrikaanse golf van niet-Joden die naar Israël vluchten, torpedeert het Joodse karakter van Israël,' zei destijds de orthodoxe partijleider Eili Ishai.

De 65.000 Afrikaanse vluchtelingen, of indringers, zoals ze in Israël worden genoemd, vormen inmiddels bijna 1 procent van de Israëlische bevolking. Voor Israël een te groot aantal, vandaar dat Israël in 2013 zijn grens in het zuiden met een hek heeft afgesloten. Destijds werd Israël door Europa hard bekritiseerd omdat het land zich niet voldoende zou inzetten voor de immigranten uit Afrika.

In de Israëlische media wordt bijna dagelijks over het vluchtelingendrama in Europa besproken. Vooral de foto’s van vluchtelingen in overvolle treinen herinneren velen weer aan het gruwelijke verleden. Israël begrijpt dat deze vluchtelingen geholpen moeten worden, maar aan de andere kant ziet Israël in de tsunami van islamitische vluchtelingen naar Europa een demografisch risico. Deze vloedgolf van immigranten zal, zo meent men in Israël, gevolgen hebben voor Europa.

Daarom wordt in de eerste plaats gewaarschuwd voor een toenemend rechts-extremisme in de EU-landen. Israëls vroegere ambassadeurs in Duitsland en Frankrijk, Avi Primor en Daniel Shek, debatteerden gisteren in een forum op Ynet. 'De extreem rechtse partijen winnen in de Europese landen aan populariteit, en zij zijn toch al voor uittreding uit de EU,' verklaarde Shek. In het volgende nummer van het Israel Today Magazine valt meer en uitvoeriger hierover te lezen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.