Gazanen vluchten voor Hamas naar Israël

donderdag 3 september 2015 |  Israel Today staf
De Palestijnen die in de Gazastrook opgroeien leren te geloven dat Israël een bloeddorstig monster is, dat uit is op hun vernietiging. Blijkbaar slikken velen deze leugens niet meer, nu het aantal Gazanen toeneemt dat alles riskeert om asiel te zoeken in de Joodse Staat.

Elke dag komen er Palestijnen over de grens (of er onderdoor), en ze vertellen over de onmogelijke leefomstandigheden onder het Hamas-regime.
Aanvankelijk vreesden de IDF soldaten, die de grens bewaken, dat het stijgende aantal infiltranten een nieuwe golf van terroristische activiteiten was. Maar uit verhoren bleek, dat de meesten die het hek oversteken op de vlucht zijn uit angst voor Hamas, en het risico accepteren van gevangenisstraf in Israël, waar ze ten minste drie maaltijden per dag krijgen

Hamas werkt er zelf aan om dit te verhinderen door een veiligheidsstrook in te richten, waar gewapende mannen patrouilleren. Hierdoor moeten asielzoekers lange afstanden kruipen en dan onder het hek door gaan. Wie binnen Gaza wordt gesnapt, wordt doodgeschoten.

'We waren bang voor Hamas, en de patrouilleerweg die ze bouwden is bedoeld om te voorkomen dat we de Gazastrook verlaten', zei een ontsnapte persoon in zijn relaas, dat de Israëlische nieuwssite NRG publiceerde. Men zegt dat Hamas zich zorgen maakt, dat degenen die Gaza verlaten 'collaborateurs' van Israël kunnen worden.

De meeste asiel zoekende infiltranten worden onmiddellijk gevangen genomen door het leger en andere veiligheidsdiensten. Na ondervraging worden ze bijna allemaal teruggestuurd naar Gaza.

Sinds de Gaza-oorlog van zomer 2014, die werd aangewakkerd door toenemende raketbeschietingen door Hamas op zuidelijk Israël, heeft de sociaal-economische situatie in de kustenclave een dieptepunt bereikt. Bewoners lijden onder gebrek aan voedsel en basisvoorzieningen, en bijna alle hulp die Gaza binnenkomt wordt in beslag genomen door Hamas. Bijvoorbeeld, bijna al het cement, dat naar Gaza wordt gezonden voor het repareren en herbouwen van huizen die in de oorlog werden beschadigd, wordt in plaats daarvan gebruikt om nieuwe smokkel- en terreurtunnels te bouwen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.