Blog: Basketbalteams helpen Ethiopiërs integreren

donderdag 3 september 2015 |  Israel Today staf
Het Joodse Nieuwjaar staat voor de deur. Rosh HaShanah, ראש־השנה, begint op 14 september, dit is de eerste dag van de Joodse maand Tishri.
Tweemaal per jaar distribueert Israel Today voedselpakketten aan behoeftige nieuwe immigranten in opvangcentra: in het voorjaar tijdens Pesach en nog een keer tijdens Rosh HaShanah. Sta achter ons om de sociaal achtergestelde gezinnen en kinderen te helpen!

Jongeren integreren via een basketbalteam

Adi Vettori (22) is de leidster van de 'Jerusalem 48-ers' een basketbalteam dat een bijzondere visie heeft, en die is om Ethiopische jongeren in zuidelijk Jeruzalem te integreren in de maatschappij via basketbal. Het team oefent in Talpiyot, een voorstad van Jeruzalem met een van de hoogste percentages van Ethiopische bewoners.

Vettori en Erez Eshel, het hoofd van de Jeugdafdeling van het ministerie van Onderwijs, ontmoetten elkaar ongeveer drie jaar geleden en ontwikkelden deze visie. Ze besloten dat een basketbalteam moest worden gevormd als sociaal project met als doel Ethiopische integratie. Er kwamen gelden voor het project en het kwam van de grond. Stuart Harris, de zoon van de eigenaar van de NBA-team Philadelphia 76-ers, Josh Harris, hoorde in 2012 van het project en schonk een deel van zijn bar mitswa geld aan het project.

Josh Wasserman, een enorme basketbal-fan, schonk in 2013 ook een deel van zijn bar mitswa geld aan een ​​Ethiopische gemeenschap in de stad Safed voor de oprichting van een basketbalteam. Het geld werd gebruikt om een ​​nieuw basketbalveld aan te leggen, om truien te kopen en om het salaris van een coach te betalen.

Maar Vettori had geen idee hoeveel tijd en moeite ze in het project zou steken. Het was moeilijker dan verwacht om Ethiopische jongeren te vinden die met basketbal wilden meedoen. Zelfs de weinigen die zich lieten overtuigen om het te proberen met de grote oranje bal, waren al snel teleurgesteld. Ze kregen de bal niet in de mand en konden niet dribbelen.

In Ethiopië is basketbal nog steeds een niche sport. De sport verloor zijn betekenis midden jaren '60, ook al neemt populariteit tegenwoordig weer toe. Het Ethiopische nationale basketbalteam heeft zich nooit kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen of het wereldkampioenschap, en het team staat niet op de ranglijst van de International Basketball Federation (FIBA).

Maar de Jerusalem 48-ers spelen nog steeds, en hoe! Gedreven door ambitie spelen ze met plezier en enthousiasme! Ze spelen ook tegen gerenommeerde teams zoals het jeugdteam van Hapo'el Jeruzalem.

Basketbal is een van de populairste sporten in Israël. Duizenden Israëli's hielden hun adem toen Maccabi Tel Aviv vorig jaar mei het ULEB Euroleague-kampioenschap won. Omri Casspi, de Israëlische basketballer die momenteel speelt voor het NBA-team van Sacramento Kings, is een held voor veel kinderen in Israël. En nog iets: de naam van het team 'Jerusalem 48-ers' werd gekozen op basis van de stichting van de Staat Israël in 1948.

De training en de sport zijn bedoeld om wat structuur te bieden en de vaak gemarginaliseerde kinderen te leren zich in te zetten. Doel is de eigen mogelijkheden van de kinderen te versterken en hen meer het gevoel te geven dat ze bij de Israëlische samenleving behoren. Als het aan Vettori ligt wordt het project landelijk uitgebreid en worden teams zoals deze in heel Israël opgericht.

Dit is een blog in de reeks 'Steun Israël – Immigranten'. Wilt u helpen? Klik hier (Engelstalig) of hier (Duitstalig).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.