Noorse bank trekt antisemitische creditcard snel in

woensdag 2 september 2015 |  NAI
DNB Bank, de grootste bank van Noorwegen, heeft een creditcard met een duidelijk antisemitisch motief uitgegeven. De afbeeldingen van de Visa-kaart zorgen momenteel in de Israëlische media voor opwinding. Afgedrukt is een kwaadwillig grijnzende Jood met een kromme neus en gebedsmantel tegen een achtergrond van gouden munten.

De kaarten waren besteld door een in Noorwegen wonende Australiër. Hij zei dat hij een andere afbeelding had gekozen en verrast was toen hij de creditcards ontving. Hij informeerde de Israëlische ambassade in Oslo, die onmiddellijk contact opnam met de bank. Deze vertelde als verontschuldiging, dat de bank door klanten persoonlijk ontworpen kaarten in omloop brengt en dat het systeem voor het uitfilteren van aanstootgevende afbeeldingen blijkbaar niet had ingegrepen. Er worden elk jaar miljoenen creditcards gedrukt, zo werd gezegd, en blijkbaar was deze afbeelding er tussendoor geglipt.

In een verklaring bood de vicepresident van de bank zijn excuses aan aan iedereen die zich door de afbeelding beledigd voelde, en verklaarde dat de betreffende creditcard wordt ingetrokken. 'Die had in geen geval mogen worden gedrukt,' zei hij

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.