De waarheid achter de foto's van een IDF-soldaat

Tuesday, September 01, 2015 |  Ryan Jones
Afgelopen weekeinde was een foto van een Israëlische soldaat, die een Palestijnse jongen in de houdgreep heeft, overal op internet te zien en hij stond prominent op grote nieuwswebsites zoals CNN.

Het probleem is – zoals gewoonlijk – dat CNN en zijn collega's veel weglaten uit het verhaal, en op die manier de foto gebruiken om een beeld van de situatie en van Israëlische soldaten in het algemeen te schetsen dat weinig of niets op de werkelijkheid lijkt.

Een van de weinige feiten die bij CNN en anderen kloppen, is dat het incident zicht voordeed in een plaats genaamd Nabi Saleh. Wat u niet werd verteld is dat de inwoners van Nabi Saleh wekelijks een gewelddadige demonstratie houden tegen de nabijgelegen Joodse gemeenschap Halamish.

Al een aantal jaren komen er elke week IDF soldaten om ervoor te zorgen dat de relschoppers van Nabi Saleh niet te dicht bij Halamisch komen. Dat gebeurt al jarenlang elke vrijdag, maar u hoort er nooit iets over, omdat er meestal niets opmerkelijks gebeurt.

Maar dat weerhoudt fotografen van de internationale media niet om week na week op te draven in de hoop de volgende appetijtelijke foto te maken van vermeende Israëlische misstanden. En de inwoners van Nabi Saleh helpen graag om dat doel te bereiken.

In feite zijn sommige bewoners van Nabi Saleh al zeer bekend, en ze hebben bewonderende fans in het buitenland. Ze zijn goede acteurs op het podium van 'Pallywood'. Neem bijvoorbeeld Ahed Tamimi, te zien op de meest recente foto's, waar zij de IDF-soldaat in kwestie bijt. Tamimi en haar ouders, Bassem en Nariman, zijn gebruikelijke relschoppers.

In 2012 kreeg Tamimi bekendheid toen ze werd gefilmd bij pogingen om een ​​gewelddadige reactie van de IDF-soldaten uit te lokken. Kort daarna werd ze uitgenodigd naar Istanbul om de Handala Award voor Moed te ontvangen van de Turkse president Erdoğan.

Jarenlang maakten de familie Tamimi en hun collega-relschoppers een soort droogteperiode door. Maar vrijdag was het raak, toen een IDF-soldaat, uitgestuurd om de vrede te handhaven tijdens de wekelijkse demonstratie, gescheiden raakte van zijn eenheid.

Meteen begon de jongen op de foto onophoudelijk stenen naar de soldaat te gooien, die reageerde door hem te grijpen. De Tamimis en anderen sprongen er in en gaven de soldaat een stevig en vernederend pak slaag, terwijl al de fotografen zoveel foto's maakten als ze konden. (U kunt een serie zien bij de Britse krant Daily Mail).

Een ander belangrijk feit dat CNN en anderen weglieten, was dat de soldaat tijdens de beproeving geen enkele keer heeft gedreigd om zijn wapen tegen de aanvallers te gebruiken. Het is ironisch, dat het Arabische lezers waren, die de foto's en het artikel hadden gezien op de website van Al Jazeera, die er als eersten en met name op wezen.

'Merk op dat hij, hoewel hij een wapen heeft en hoewel hij een soldaat is van de zionistische entiteit, hem niet door het hoofd schiet. Stel je voor dat hetzelfde [gebeurt] in de Arabische landen, hoe onze mensen zouden hebben gehandeld,' reageerde een zekere Osama, zoals in het Hebreeuws vertaald door de Israëlische Facebook gebruiker Shay Ket.

Iemand anders met de naam Tita wees erop dat 'als het in Egypte was gebeurd, dan zouden ze met scherp op die jongen hebben geschoten in plaats van zo zorgzaam te zijn.'

Kortom, deze foto's die onze verheven poortwachters van de media zo belangrijk vonden om ze op de voorpagina te plaatsen, waren uiteindelijk 'veel gedoe over niets.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.