Enorme aardgasvoorraad ontdekt bij Egypte

dinsdag 1 september 2015 |  NAI

Het lijkt een beloning voor de vriendschappelijke houding tegenover Israël, dat men nu een gasveld voor de Egyptische kust in de Middellandse Zee heeft ontdekt. Dit tot nog toe grootste aardgasveld in de Middellandse Zee heeft een omvang van circa 100 vierkante kilometer.

Het Italiaanse energiebedrijf Eni heeft het veld ontdekt en zegt dat het tientallen jaren kan voorzien in de energiebehoefte van Egypte. Het veld kan 30 biljoen kubieke voet aardgas bevatten en bevindt zich op 190 kilometer uit de Egyptische kust, en ligt op een diepte van 1.450 meter.

Minister van Energie Yuval Steinitz zei dat deze ontdekking een oproep voor Israël zou moeten zijn, dat zijn eigen velden niet efficiënt exploiteert en nog steeds strijd voert over het juiste gebruik.

Israël exporteert op dit moment gas naar Egypte. Het contract tussen Jeruzalem en Kaïro verzekert Egypte voor de komende drie jaren van aardgas en zal Israël ongeveer 4,8 miljard shekel opleveren, iets meer dan een miljard euro. Wanneer het Egyptische gasveld tegen het einde van de contractperiode aangesloten is, zal dit contract waarschijnlijk niet meer worden verlengd.

De discussie over de aardgasvelden in Israël wordt steeds gecompliceerder, sinds de chef van het kartelbureau, prof. David Gilo, is afgetreden. Enerzijds moet er geen monopolie van aanbieders ontstaan en moet de gasrijkdom aan de Israëlische bevolking ten goede komen, maar anderzijds moeten ook de belangen van de ondernemers worden veiliggesteld die enorme bedragen in de ontdekking en de exploitatie van de gasvelden hebben gestoken en op hun contractuele rechten staan.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.