Historische fout of historisch akkoord?

vrijdag 28 augustus 2015 |  Aviel Schneider
Wat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zien als een goede overeenkomst, wordt door Israël en een groot deel van de Arabische wereld beschouwd als een historische fout. Het akkoord over het Iraanse nucleaire programma, dat op 14 juli jl. in Wenen werd gesloten, is een gevaarlijk akkoord.

Israëlische politici en de Israëlische media zijn het erover eens dat het Westen met het sluiten van het akkoord een grote fout heeft gemaakt. Alleen de Arabische partijen in de Knesset (Soennieten) verwelkomen het akkoord met de Sjiitische leiders van Iran. En vanzelfsprekend werd er in de straten van Iran feest gevierd vanwege het opheffen van het handelsembargo.

In Israël vindt de meerderheid dat de westerse mogendheden zich hebben laten inpalmen door de Iraniërs. Deze mening wordt gedeeld door Arabische landen die overwegend soennitisch zijn, zoals Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte en de Golfstaten.
De reactie van de Druzisch-Libanese politicus Walid Jumblatt was typerend: ‘Dit akkoord betekent het einde van de Arabische wereld.’
Op de Israëlische televisie citeerde Midden-Oosten-expert Ehud Ya'ari reacties uit de hele Arabische wereld, waarin de nucleaire deal werd veroordeeld en bestempeld als een historische vergissing.
Een Saoedische krant schreef: ‘De houding van Washington en Europa ten aanzien van Iran is identiek aan hun houding ten opzichte van Nazi-Duitsland voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.’ De Saoedische commentator en media-analist Jamal Khashoggi uitte zijn kritiek op de westerse landen, die volgens hem een tactische fout hebben gemaakt. Uit de Arabische media valt op te maken dat men het Westen naïef vindt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde met: ‘Israël voelt zich niet gebonden aan het nucleaire akkoord.’ En vervolgens waarschuwde hij: ‘De wereld is na de overeenkomst met Iran gevaarlijker geworden. Dit is een historische vergissing.

Iran stelt zich ten doel om de Joodse Staat te vernietigen.’ Maar Obama verklaarde tijdens een persconferentie precies het tegenovergestelde. Hij zei dat de wereld veiliger was geworden. Veiligheidsexpert Ron Ben Yishai is van mening dat een militaire operatie tegen de Iraanse nucleaire installaties opnieuw tot de mogelijkheden behoort.

Dit artikel verschijnt in zijn geheel in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.