Video: Wie groef oude waterleiding naar Jeruzalem?

Friday, August 28, 2015 |  NAI, Tommy Müller
Je kunt het heden van Israël niet begrijpen wanneer je het verleden niet kent. Dit geldt met name in de gebieden die door zowel Joden als Palestijnen worden geclaimd. Wie heeft hier de historische rechten? Een vraag waarover wetenschappers en politici debatteren.

Nu hebben archeologen kort geleden een oude, met stenen afgedekte waterleiding ontdekt en uitgegraven op de zogenaamde Westbank, het Bijbelse Judea. Volgens de archeologen is deze meer dan 2500 jaar geleden gegraven. Een meesterwerk van techniek - maar veel vragen over de bouwers blijven onbeantwoord.

De waterleiding, of aquaduct, bracht het water van een berg over grote afstand naar Jeruzalem, waar tijdens het Loofhuttenfeest veel mensen verbleven en dus veel water nodig was. De waterleiding slingert door het heuvelachtige landschap om geen hoogte te verliezen.
Het is een van de zes aquaducten die rondom Jeruzalem zijn gevonden; enkele zijn uitgegraven, andere blijven nog met aarde bedekt.

Een bijdrage van de Duitstalige Israel Today televisieredactie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.