Israël treft wapenfabriek Hamas na raketaanval

donderdag 27 augustus 2015 |  NAI
Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben in de vroege uren van donderdag een Hamas-wapenfabriek gebombardeerd, als reactie op een raket, die eerder vanuit de Gazastrook was afgeschoten. Deze kwam neer in open terrein in het zuiden van Israël zonder slachtoffers of schade te veroorzaken, zo maakte een Israëlische militaire woordvoerder bekend. Ook de sirenes werden niet geactiveerd om de bevolking te waarschuwen voor naderende raketten.

Een Israëlische F-16 straaljager. Foto: Ofer Sidon (Flash90).

Legerwoordvoerder Peter Lerner benadrukte in een verklaring: 'De raketaanvallen vanuit de Gazastrook bedreigen Israëlische burgers. Het Israëlische leger tolereert geen enkele poging om de veiligheid in het zuiden te ondermijnen. De terreurorganisatie Hamas is verantwoordelijk voor deze aanval.'

In de zomer van vorig jaar is er na aanhoudende raketbeschietingen door de islamisten oorlog geweest tussen Israël en de door Hamas geregeerde enclave aan de Middellandse Zee. Israël heeft de afgelopen weken een toenemend aantal raketbeschietingen geregistreerd, afkomstig van aanhangers van de Islamitische Staat in de Gazastrook.

Petitie voor opheffing blokkade van Gaza
Toch hebben honderdduizenden mensen een petitie ondertekend die de wereldleiders aanspoort om druk op Israël uit te oefenen. Er wordt geëist dat Israël zijn blokkade van Gaza opheft. Volgens berichten in de media hebben alleen op de eerste dag van de publicatie van de petitie meer dan 500.000 mensen deze ondertekend.

De petitie richt zich tot de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Holland, de Britse premier James Cameron, de Noorse premier Erna Solberg, de EU-vicevoorzitter Federica Mogherini, de speciale vertegenwoordiger van de VN Nikolay Mladenov, de sjeik van Qatar Emir Al Thani en alle 'andere wereldleiders'.

De situatie in de Gazastrook is verslechterd sinds ook Egypte in 2013 in de noordelijke Sinaï een blokkade invoerde en smokkeltunnels heeft vernietigd. Israël controleert het verkeer van goederen naar Gaza om te voorkomen dat zware wapens de Palestijnse gebieden binnenkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.