Jeruzalem lijdt onder golf van Palestijns geweld

Thursday, August 27, 2015 |  Israel Today staf, NAI
• Jeruzalem zucht al maanden onder een reeks Palestijnse aanvallen.
• Politievoertuig in oost-Jeruzalem uitgebrand door brandbommen.
• Politieman gewond door messteken bij Damascuspoort.

Een Israëlische politieman werd bij de Damascuspoort in zijn been gestoken. Foto: Yonatan Sindel (Flash 90).

In de nacht van woensdag op donderdag gooiden in het oostelijke deel van Jeruzalem Palestijnen enkele brandbommen naar voertuigen van de grenspolitie. Een patrouilleauto brandde uit, de inzittenden konden zich redden, waarbij een politieagent rookvergiftiging opliep.

Een dag eerder heeft een met een mes zwaaiende terrorist in de buurt van Jeruzalems Damascuspoort een Israëlische politieman gestoken en verwond. Hij probeerde diverse andere agenten te steken voordat hij werd overmeesterd en gearresteerd.

De aanvaller had eerder, in 1989, de Israëlische Joodse historicus Menachem Stern vermoord. In 2013 werd de 56-jarige inwoner van Hebron vrijgelaten, als onderdeel van een zeer controversiële vrijlating van gevangenen die was overeengekomen voor de door de VS-bemiddelde vredesonderhandelingen.

De Israëlische hoofdstad beleeft momenteel een enorme toename van gewelddadige incidenten. In de afgelopen twee maanden registreerden de autoriteiten 580 aanvallen op burgers en veiligheidstroepen. In juni en juli telde de politie 477 gevallen van stenen gooien naar voertuigen en 28 brandaanslagen op auto's en woningen van Joden. Er waren ook herhaaldelijk grafschendingen op de Joodse begraafplaats op de Olijfberg.

De aanvallen hadden allemaal plaats in het gebied van de Oude Stad en op de Olijfberg. De nog talrijkere aanvallen in de Arabische probleemwijken Shuafat, Beit Hanina, Isawiya en Jebel Mukaber zijn daarbij niet meegerekend.

Aryeh King, een rechts lid van de gemeenteraad van Jeruzalem en oprichter van het Israel Land Fund, beschuldigde de regering van het binden van de handen van de veiligheidstroepen bij het aanpakken van dit fenomeen, uit angst voor een politieke terugslag.

Joodse burgers, die lijden onder deze golf van geweld, en constateren dat de politiek er geen serieus antwoord op geeft, hebben het initiatief genomen tot het opzetten van 'Anti-Terreur TV'. De betrokkenen hebben besloten elke eventuele aanval op video vast te leggen en te publiceren, om zo de aandacht te vestigen op de verslechterende situatie.

Hier is een ooggetuige video van de brandaanval op de politieauto, met dank aan Ynet.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.