De moeizame integratie van Ethiopische Joden

donderdag 27 augustus 2015 |  NAI, Israel Today staf. Foto: Archief Flash90

Hoewel de grootste immigratiegolf van Ethiopische Joden in de jaren 1980 en 1990 plaatsvond, met een hoogtepunt tijdens de Operatie 'Salomo' in 1991, hebben zowel nieuwe immigranten als de nazaten heden ten dage nog te kampen met ernstige economische en sociale problemen.

Een oorzaak daarvan is dat de immigranten vaak zonder familierelaties naar Israël kwamen en zodoende economisch en financieel op zichzelf waren aangewezen. Omstreeks de helft van de in totaal 135.000 Israëlische Ethiopiërs leven tegenwoordig beneden de armoedegrens.

Bij de economische problemen komen nog culturele verschillen, de taalbarrière en een vrij hoge leeftijd van een aantal Ethiopiërs op het moment van hun immigratie. Daar de oudere generatie niet in militaire dienst hoeft, staat de tweede generatie alleen voor deze opgave en kan, in tegenstelling tot andere Israëlisch leeftijdgenoten, niet op ervaring en begrip van hun ouders rekenen.

Met betrekking tot de culturele verschillen staan ook de Ethiopische immigranten tegenover de verwachting van de Israëlische maatschappij om zo snel mogelijk 'Israëli's' te worden en de Israëlische leefwijze en gewoontes over te nemen. Maar nieuwe immigranten uit Ethiopië, net als die uit andere landen, brengen hun eigen honderden jaren oude culturele eigenaardigheden mee.

Moshe Selomon, sociaal ondernemer met Ethiopische wortels, vertelde de nieuwsdienst Tazpit dat er bij integratiepogingen vaak fouten worden gemaakt: 'De instanties trachten ons te integreren door onze bijzonderheden en ons erfgoed uit te wissen.' Dat is veelal een onrealistische en pijnlijke eis: 'Ik geloof dat elke groep zijn eigen cachet in de Israëlische samenleving inbrengt. Daarom moet de maatschappij de pluriformiteit omarmen en zo een atmosfeer van acceptatie scheppen,' zo zei hij verder.

Voor een betere integratie en ter versterking van het gevoel van eigenwaarde van de Ethiopische Israëliërs brengt Selomon succesvolle Israëli's met Ethiopische voorouders terug naar hun oude buurten, om daar bijvoorbeeld met de kinderen van nu te praten. 'De Ethiopische gemeenschap heeft grote kracht en is heel sterk,' zette hij verder uiteen. 'Het is dezelfde kracht die hen destijds in staat stelde om duizenden kilometers te reizen, om te voet naar Israël te immigreren. Deze kracht moet productief worden gemaakt om de Ethiopische gemeenschap en de Israëlische gemeenschap te helpen.'

Het Joodse nieuwjaarsfeest staat voor de deur! Op 14 september begint het nieuwe Joodse jaar 5776! Tweemaal per jaar verdelen we in de opvangcentra de door lezers van Israel Today geschonken levensmiddelenpakketten aan behoeftige nieuwe immigranten – eenmaal in het voorjaar voor Pesach en eenmaal tegen het begin van de herfst bij het Joodse nieuwjaarsfeest. Wees er ook bij en help de sociaal behoeftige gezinnen en kinderen. De mogelijkheid daartoe vindt u onder: Alija – Neueinwanderer (Duitstalig) of Bundle of Love (Engelstalig).

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.