Rivlin: We hebben het recht ons in het land te vestigen

Wednesday, August 26, 2015 |  NAI
De Israëlische president Reuven Rivlin heeft maandag in gesprekken met leiders uit de Westbank onderstreept, dat Israël het recht heeft om zich te vestigen op de zogenaamde Westbank. Dit blijkt uit een officiële verklaring van zijn kantoor. 'Ik houd van Israël met heel zijn hart. Ik zal dit land nooit opgeven. Voor mij is het recht op dit land geen politiek debat. Het is een fundamenteel feit van het moderne zionisme', zei het staatshoofd.

President Reuven Rivlin (75), links. Foto: Kobi Gideon (Flash 90).

Naar zijn mening behoort tot het 'Land Israël' ook de zogeheten Westbank. Hier gelden echter Joodse nederzettingen als illegaal volgens het internationale recht. Rivlin benadrukte: 'We mogen niemand het gevoel geven dat we enige twijfel zouden hebben over de rechtmatigheid van het bezit van dit land. Voor mij getuigt de kolonisatie van dit land van ons recht, ons historische recht, ons internationale recht'.

En hij voegde toe:' Het moet voor ons allen duidelijk zijn, dat we alleen wettige middelen mogen gebruiken om het uiteindelijke doel - de opbouw van het land Israël - te realiseren. Onze soevereiniteit over dit land betekent verantwoordelijkheid voor allen die hier leven. Wij allen verplichten ons, de meest strikte morele regels te handhaven.'

Hij publiceerde zijn commentaar, ondanks de huidige spanningen tussen Joden en Palestijnen. In juli werden een Palestijnse peuter en zijn vader gedood door brandstichting in hun huis. Joodse extremisten worden verdacht van brandstichting. Rivlin veroordeelde na de brandstichting op zijn Facebook-pagina het 'Joodse terrorisme'. Vervolgens werden doodsbedreigingen tegen het staatshoofd uitgesproken door radicale nationalisten.

Rivlin is sinds 24 juli 2014 de opvolger van Simon Peres en daarmee de tiende president van Israël. De advocaat behoort tot de conservatieve Likoedpartij en verwerpt een tweestatenoplossing. Rivlin geeft de voorkeur aan een partnerschap tussen Joden en Arabieren in een gemeenschappelijke staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.